Telefonska številka se je izkazala za pravo, saj se je Mattis odzval in srednješolcu odobril 45-minutni intervju. Foto: Reuters
Telefonska številka se je izkazala za pravo, saj se je Mattis odzval in srednješolcu odobril 45-minutni intervju. Foto: Reuters

Srednješolec Teddy Fischer iz Seattla je na Facebooku odkril prispevek časnika Washington Post o telesnem stražarju ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Na eni od fotografij je imel stražar v rokah več dokumentov, na enem od teh pa je bil prilepljen listek z zasebno telefonsko številko šefa Pentagona.

Objava je bila pozneje sicer izbrisana, a Fischer se je vseeno odločil, da bo preizkusil številko in povprašal za intervju. Ker se Mattis najprej ni oglasil, mu je napisal sporočilo.

Eden od Fischerjevih učiteljev je za časnik Huffington Post dejal, da Fischer niti sam ni verjel, da bo uspešen, a ga je minister poklical nazaj in pustil sporočilo zanj.

Poudarjen pomen zgodovine
Po kratkem dogovarjanju med šolskim časopisom in uslužbenci ministrstva je postalo jasno, da bodo lahko imeli pogovor z ministrom. Sprva je bilo za to namenjenih 15 minut, a je intervju na koncu trajal kar 45 minut.

Dijak je z Mattisom govoril o konfliktu na Bližnjem vzhodu, odnosu med ZDA in Iranom, protekcionizmu in zvezi Nato.

Minister je imel za dijaka tudi dober nasvet. "Kar koli boš delal v življenju, ne moreš narediti nič narobe, če se boš še naprej zanimal za zgodovino," je dejal. Mattis je priznal, da bi se sam bolj zanimal za zgodovino, če bi vedel, kaj ga čaka v življenju.