Kot organizator dogodka se podpisuje Božja roka. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Kot organizator dogodka se podpisuje Božja roka. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
false
Objava dogodka je spodbudila številne zanimive in manj zanimive komentarje. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
false
Do zdaj je na njem potrdilo udeležbo že 30.000 ljudi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Na dogodek, ki naj bi potekal 28. avgusta, je prek Facebooka svojo udeležbo potrdilo že več kot 30.000 ljudi. Kot organizator pa se podpisuje "Božja roka". Na dogodku obljubljajo srečanje z ozdravljenimi metalci, ki so ušli ujetništvu hudiča. "Prihajata dva zdravnika iz Ottawe (Kanada), ki bosta vodila razpravo o marihuani - zakaj škoduje, kakšna so tveganja, o težavah adolescentov in kako je pomembno reči ne," so zapisali. Na srečanju pa naj bi pojasnili tudi vzročno-posledično povezavo med marihuano in metalom.

Dogodek je spodbudil številne izzivalne komentarje. Toda gre za potegavščino, za katero stoji ekipa, ki tudi drugače objavlja šaljive objave in se predstavlja pod imenom Božja roka, je poročal hrvaški Index. Predvsem pa je dobro izhodišče za razmislek, kako škodljive so lahko tovrstne objave. "Verjetno gre samo za potegavščino, če pa je zadeva resna, potem ponovno pride do izraza Einsteinov rek, da je človeška neumnost neskončna. Menim, da konzumiranje kakovostne metalglasbe in kakovostne trave blagodejno vplivata na okužene z vero," je za MMC komentiral baskitarist skupine Noctiferia Uroš Lipovec.

"Kar zadeva metalglasbo, je zadeva res smešna, ker gre za popolnoma napačno interpretacijo metalske glasbe in glasbe na splošno. Dejstvo je, da stereotipno dojemajo metal kot satanistično in zlobno glasbo, česar jim po eni strani ne moremo zameriti, so pač očitno preveč konservativni, da bi to razumeli. Sem pa prepričan, da bi, če bi se marsikatera oseba, ki tako sovraži metal - ob vsej njeni raznolikosti, ki jo premore -, poglobila v besedila, pri marsikaterem metalskem bendu ugotovila, da so njihova sporočila veliko pomenljivejša kot marsikatera molitev v Svetem pismu. Navsezadnje obstaja tudi tako imenovani 'christian metal'. Zame bi bilo bolj logično to, da bi protestirali proti vsaki glasbi nad 80 decibelov (smeh). Tudi druge zvrsti glasbe so lahko zlobne," je dejal član zasedbe Inmate Jure Grudnik. "Kar zadeva del z marihuano, pa bi se vzdržal komentarja, ne glede na to, ali je legalna ali ne, tako in tako jo vsak, ki ima interes, kadi tako ali drugače."

"So nekateri ljudje, ki so prevzeti na metalsko glasbo in so z njo obsedeni. Sčasoma postanejo objestnejši ali nasilnejši. Toda to je samo ena skupina, tega ne smemo posploševati. Včasih so razlagali, da so Rolling Stonesi in Led Zeppelini sprožali agresijo v ljudeh, kar sploh ni res. Nekdo pa lahko to posluša čisto za sprostitev. Je pa različno. Včasih so delali poskuse na cvetlicah: če so jim zavrteli dunajski valček, so lepo cvetele, če pa so predvajali metalsko glasbo, pa so rastle nenavadno," je za MMC komentiral župnik Janez Furman.

Hkrati pa je opozoril, da je na družbenih omrežjih ogromno potegavščin, zato se takšni dogodki ne smejo jemati resno. A v oči še vedno bode število ljudi, ki so že potrdili svojo udeležbo.