Pritegne že zunanjost. Foto: Neue Design Studio
Pritegne že zunanjost. Foto: Neue Design Studio
Norveški bankovci
Denar, ki ni le veliko vreden, ampak tudi pravi oblikovalski presežek. Foto: EPA

Platnice novega dokumenta, s katerim naj bi Norvežani prehajali meje čez dve leti, so povsem minimalistične. Potni list običajnega državljana je živo rdeče barve, na naslovnici pa je le norveški grb in napisa "Norge" ter "Pass". Obstajata tudi modra različica za diplomate in bela za priseljence.

Še večja posebnost je notranjost, saj so na papir vtisnjene podobe norveške narave, z gorami, ki kraljujejo nad morjem, kar prikazuje njihove tipične fjorde. Barve so neizrazite, a tukaj se pojavi velika skrivnost: če papir postavite pod ultravijolično luč, se slika popolnoma spremeni, barve dobesedno zažarijo, s čimer so oblikovalci želeli poustvariti znameniti severni sij, ki v poletnih mesecih poskrbi, da na skrajnem severu nikoli ni popolnoma temno.

"Narava nad je omogočila izobilje"
Nenavaden, zelo moderen in oblikovalsko dodelan potni list je delo domačega oblikovalskega studia Neue Design Studio, ki se je odzvalo na poziv odgovornih, naj predstavijo svoje zamisli za prenovo potnih listov. Tema natečaja je bila "norveška pokrajina". "Narava je bila vedno ključni del norveške identitete in tradicije, obenem pa tudi temelj naše blaginje. Pokrajina z vso svojo pestrostjo, ki jo lahko vidimo, ko se pomikamo od juga proti severu, je bila osnovna točka našega koncepta," so po zmagi sporočili oblikovalci. Strokovna komisija pa je pojasnila, da so jih izbrali predvsem zaradi "preprostih rešitev". "Izbrani potni list odseva norveško identiteto, hkrati pa sporoča, da je to dokument izjemne vrednosti," so dejali.

Isti studio je bil izbran tudi pri natečaju za prenovo norveških osebnih izkaznic.

Kdaj bodo stare potne liste povsem zamenjali za nove, niso sporočili, naj bi pa bili prenovljeni dokumenti nato v uporabi vrsto let. Dokler ne bodo Norvežani navduševali carinikov s svojimi sodobnimi potnimi listi, pa veljajo za najbolj stilsko dodelane potne listine tiste, s katerimi po svetu potujejo Finci. Finski potni list ima namreč na dnu vsake strani vtisnjenega losa, ob hitrem listanju pa človek dobi občutek, da los oživi in teče skozi severnjaško pokrajino.

V oči padejo tudi nove krone
Pa še to: Norvežani so nedavno veliko zanimanja vzbudili tudi z novimi, popolnoma neobičajnimi bankovci, ki na eni strani prikazujejo morske motive, na drugi strani pa so zanimivi vzorci iz kock in mozaiki iz slikovnih pik. Nenavadni bankovci norveških kron so po vsem svetu poželi veliko občudovanja.