Podobe 11. septembra so se gledalcem najbolj vtisnile v spomin. Foto: Reuters
Podobe 11. septembra so se gledalcem najbolj vtisnile v spomin. Foto: Reuters
V orkanu Katrina je umrlo 1.836 ljudi. Foto: Reuters
O. J.-ju Simpsonu so sodili zaradi umora soproge Nicole. Na procesu, ki ga je spremljal ves svet, je porota odločila, da je nedolžen. Foto: Reuters
Starejšim je v spominu bolj ostal atentat na Johna F. Kennedyja v Dallasu. Foto: Reuters

Edini dogodek, ki mu je uspelo priti vsaj blizu, je atentat na ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja leta 1963, a še to le za ljudi, starejše od 55 let in ki so te dogodke spremljali v realnem času, ne pa kot zgodovinsko gradivo.

Raziskava družbe Sony Electronics in televizijske raziskovalne družbe Nielsen je razvrstila TV-trenutke po njihovem vplivu ne le s spraševanjem ljudi, ali se spominjajo gledanja teh dogodkov, ampak tudi, ali se spomnijo, kje so jih gledali, s kom in ali so se pogovarjali z drugimi ljudmi o videnem.
Po teh merilih je imela tragedija 11. septembra skoraj dvakrat tolikšen vpliv kot drugouvrščeni dogodek, medijsko pokrivanje orkana Katrina leta 2005.

Le nekaj minut zatem, ko je prvo letalo zadelo newyorški WTC, so TV-mreže začele pokrivati dogodke brez prestanka in več dni zapored. Drugi največji TV-dogodki so bili oprostilna razsodba O.J.-a Simpsona leta 1995, eksplozija vesoljskega plovila Challenger leta 1986 in smrt Osame bin Ladna lani maja.

Pred začetkom raziskave je Brian Siegel, podpredsednik Sonyjevega televizijskega oddelka, pričakoval višjo uvrstitev dogodkov iz sveta šovbiznisa, kakršni so zadnja epizoda serije M-A-S-H (42. mesto), nastop Beatlesov na Šovu Eda Sullivana (43.) in epizoda serije Dallas "Kdo je ustrelil J. R.-ja?" (44.). Namesto tega so imela največji vpliv na življenja gledalcev TV-pokrivanja novičarskih dogodkov.
Mladi za Obamo, starejši za JFK-ja
Se pa odgovori ponekod močno razlikujejo glede na spol. Moški in ženske so si bili sicer enotni glede prvih treh najvplivnejših TV-dogodkov (11. september, Katrina in Simpson), a nato pride do večjih razhajanj. Ženske so tako, denimo, uvrstile pogreb prinecese Diane leta 1997 na 4. mesto najboj nepozabnih TV-trenutkov, medtem ko je pogreb "ljudske princese" za moške šele na 23. mestu.

Ženske so smrt Whitney Houston februarja letos postavile na 5. mesto, moški pa na 21. Po drugi strani je nežnejši spol obstreljevanje Bagdada leta 2003 ob začetku ameriške invazije na Irak postavil šele na 37. mesto, močnejši spol pa na 14. Moške je tudi precej bolj pretresel trenutek, ko je boksar Mike Tyson odgriznil del ušesa Evanderja Holyfielda.

Sčasoma so nekateri dogodki, nekoč obravnavani kot nepozabni, očitno zbledeli - prvi pristanek človeka na Luni leta 1969 je tako zasedel šele 21. mesto. Starost je imela velik vpliv na izsledke raziskave. Atentat na JFK-ja se je znašel na drugem mestu najvplivnejših TV-dogodkov med vprašanimi nad 55. letom starosti, medtem ko je bila to za tiste med 18. in 34. letom starosti smrt Osame bin Ladna.
Mladi so na tretje mesto postavili govor Baracka Obame ob izvolitvi leta 2008, medtem ko ta starejših gledalcev ni tako zelo ganil in so ga uvrstili šele na 24. mesto.