Konje pasme akhal teke podarjajo v Turkmeniji kot največje darilo tujim državnikom. Foto:
Konje pasme akhal teke podarjajo v Turkmeniji kot največje darilo tujim državnikom. Foto:

Predsednik Kurbanguli Berdimuhamedov, ki uživa vsa pooblastila v tem puščavskem 5-milijonskem ljudstvu in slovi po svojem navdušenju nad konji, je dejal, da bi morali državna lepotna tekmovanja za staro pasmo akhal teke prirejati vsakega aprila.
Najboljše konje iz pasme, ki jih odlikujejo svetleča dlaka, dolgi elegantni vratovi in noge in ki jih označujejo kar za "krila Turkmencev", bodo izbrali "za promocijo sijaja nebeškega tekmovalnega konja po vsem svetu", še piše v odloku.
Bazen in klima za konje
Posebne nagrade bodo podeljevali še rokodelcem za najboljšo preprogo z upodobitvijo konja, najboljšo "praznično opravo" pasme, najboljši portret in celo skulpturo.
Konj pasme akhal teke, ki so ga za darilo dobili že številni tuji voditelji, je upodobljen v sredini državnega grba Turkmenije in ima v nekdanji sovjetski državi osrednje Azije, kjer je uživanje konjskega mesa velik tabu, kultni status.

Pokojni voditelj Saparmurat Nijazov, okoli katerega je bil spleten kult osebnosti, je dvignil precej prahu, ko je leta 2004 odprl bleščeč, 20 miljonov dolarjev vreden center z bazenom, klimo in zdravstvenimi ordinacijami - za konje.