Poteza premierja Mattea Renzija je požela velik uspeh, saj so navdušeni Italijani za vladne jeklene konjičke pripravljeni odšteti več od tržne vrednosti avtomobilov. Foto: eBay
Poteza premierja Mattea Renzija je požela velik uspeh, saj so navdušeni Italijani za vladne jeklene konjičke pripravljeni odšteti več od tržne vrednosti avtomobilov. Foto: eBay

Poteza premierja Mattea Renzija je požela veliko zanimanje in uspeh, saj so navdušeni Italijani za vladne jeklene konjičke pripravljeni odšteti več od tržne vrednosti avtomobilov.

Na primer prvi protokolarni avtomobil, ki je na prodaj, je sedem let star model znamke Alfa Romeo - za sivo limuzino s 126.000 prevoženimi kilometri je že prispelo 63 ponudb, ki so ceno italijanskega avtomobila dvignile do skoraj 9.000 evrov, kar je trikrat več od prvotne cene. Do zaključka dražbe v nedeljo zvečer pa bo cena najverjetneje še narasla.

Pospešena prodaja do sredine aprila
Velikodušne ponudbe so sicer prispele tudi za preostalih 24 vladnih konjičkov, ki so že na prodaj, število protokolarnih avtomobilov, ki bodo dobili nove lastnike, pa se bo še povečalo.

Renzi, ki na premierskem stolčku sedi dober mesec, namerava do sredine aprila skupno prodati kar 170 avtomobilov v lasti notranjega, pravosodnega in obrambnega ministrstva, vključno z modeli prestižnih znamk, kot sta Maserati in Jaguar.

Razsipni obrambni minister
Vodilni italijanski politiki so v preteklih letih sloveli po svojem razsipništvu glede službenih vozil. Leta 2011 je obrambni minister v zadnji Berlusconijevi vladi Ignazio La Russa tako kupil 19 limuzin znamke Maserati, vsaka od njih pa je stala 117.000 evrov, sem pa niso všteti še stroški blindiranja.

Ko so ga novinarji vprašali, zakaj je med rezanjem obrambnega proračuna zapravil kar poltretji milijon evrov za nov vozni park ministrstva, je odgovoril, da so vozila vsaj "domače, italijanske proizvodnje" ...