Nekaj več kot 40 odstotkov milijarderjev, mlajših od 40 let, živi na Kitajskem. Foto: Reuters
Nekaj več kot 40 odstotkov milijarderjev, mlajših od 40 let, živi na Kitajskem. Foto: Reuters

Število milijarderjev, ki živijo v Pekingu, se je v zadnjem letu povečalo za 32, v New Yorku pa le za štiri, na tretjem mestu je pristala Moskva, kjer živi 66 milijarderjev.

"Kljub upočasnitvi gospodarstva in upadanju cen na borzi je Kitajska lani dobila več milijarderjev kot katera koli druga država na svetu," je dejal predsedujoči in glavni raziskovalec za revijo Hurun Rupert Hoogewerf.

Tudi širše kitajsko območje je po številu milijarderjev prehitela ZDA, na Kitajskem trenutno prebiva 568 milijarderjev, kar je 90 več kot lani. V ZDA živi 535 milijarderjev, dva manj kot lani.

Najbogatejši Kitajec je nepremičninski mogotec Vang Džjanlin, ki je na 21. mestu na Hurunovem seznamu najbogatejših Zemljanov. Njegovo premoženje je ocenjeno na 26 milijard ameriških dolarjev, kar ga uvršča v družbo ustanovitelja Microsofta Billa Gatesa, generalnega direktorja Facebooka Marka Zuckerberga in investitorja Warrena Buffett.

Med kitajskimi milijarderji na seznamu so tudi ustanovitelj Alibabe Jack Ma in voditelja tehnoloških velikanov Tencent in Baidu.