Catherine in princ William - živčna med Murrayjevo partijo. Foto: EPA
Catherine in princ William - živčna med Murrayjevo partijo. Foto: EPA
Golobčka - manekenka Suki Waterhouse in igralec Bradley Cooper. Foto: EPA

Kraljevsko ložo s 74 temnozelenimi vrbovimi sedeži britanska kraljeva družina uporablja že vse od leta 1922, ob kronanih glavah - domačih in tujih - pa je rezervirana tudi za "prijatelje in goste" turnirja na sveti travi.

Kar pomeni, da loža, ki ima celo svojo priložnostno poštno kodo (SW19), vsako leto gosti tako predsednike, premierje in vojake kot tudi poslovne partnerje turnirja, ugledne medijske organizacije in, seveda, zvezdnike.

Povabila za kraljevsko ložo razpošilja predsednik All England Cluba, pri čemer upošteva predloge članov organizacijskega odbora turnirja v Wimbledonu, teniške zveze in drugih ustreznih virov.

Protokol zahteva, da se za kraljevsko ložo gostje oblečejo elegantno (beri: obleka, suknjič, kravata ...), dame pa prosijo, naj se vzdržijo klobukov, da ne bi tako zastirale pogleda tistim, ki sedijo za njimi.

Ob koncu dneva na čaj
Gostom kraljevske lože poleg odličnega razgleda seveda pripadajo tudi številne druge ugodnosti. Tako so ob koncu dneva povabljeni v klubsko hišo na kosilo, angleški čaj in pijačo.

Do leta 2003 je veljalo pravilo, da se igralci pred začetkom partije in po njej sedečim v častni loži priklonijo, nato pa se je vojvoda Kentski, sicer tudi predsednik All England Cluba, odločil prekiniti to tradicijo, češ da je zastarela. Edina izjema je, če v loži sedita kraljica Elizabeta II. ali prestolonaslednik, princ Charles.

Priklon za kraljico
Čeprav gre za nenapisano pravilo, nekateri igralci to tradicijo še vedno spoštujejo in pred partijo namenijo priklonček kraljici. Ta sicer turnirja ne obišče ravno pogosto, sta pa pogosta gosta kraljevske lože princ William in vojvodinja Cambriška, ki sta letos v njej najbolj goreče držala pesti za Škota Andyja Murrayja. Navijanje in živčno pogledovanje proti osrednjemu igrišču ni pomagalo kaj dosti, saj je branilec naslova izpadel proti Bolgaru Grigorju Dimitrovu.

Sicer pa se je letos v častni loži zvrstilo kar nekaj uglednih gostov - tudi iz sveta zabave. Včeraj je za Dimitrova v njej navijalo njegovo dekle, Marija Šarapova, opažen je bil tudi britanski igralec Jude Law, njegovemu ameriškemu stanovskemu kolegu Bradleyju Cooperju pa je družbo delala njegova spremljevalka, mlada britanska manekenka Suki Waterhouse.

Na vabilo so se odzvali tudi nekdanji nogometni zvezdnik David Beckham, britanski popzvezdnik Cliff Richard, sir Alex Ferguson, veteranska igralka Maggie Smith, urednica revije Vogue Anna Wintour in igralec Colin Firth.