Iz legokock je mogoče sestaviti skoraj vse - od hiš do avtomobilov, ladij, letal in celo ljudi. Foto: EPA
Iz legokock je mogoče sestaviti skoraj vse - od hiš do avtomobilov, ladij, letal in celo ljudi. Foto: EPA
Legoland v Billundu na Danskem vsako leto obiščejo množice radovednežev - tako odraslih kot otrok. Foto: EPA

Zgodba o legokockah se začenja leta 1932, ko je danski tesar Ole Kirk Christiansen začel izdelovati lesene figurice. Dve leti kasneje je svojo obrt poimenoval Lego, ime pa je sestavil iz prvih dveh črk dveh danskih besed, Leg in Godt, ki pomenita igrati in dobro.

Leta 1957 je Christiansen začel kocke, ki jih je mogoče sestaviti v najrazličnejše oblike, izdelovati iz plastike, leto kasneje, janurja 1958, pa je tudi uradno prijavil svoj izum - legokocke.

Statistika pove vse: vsak Zemljan ima 62 kock
Z legokockami, ki jih prodajajo v 130 državah sveta, se danes otroci (no, pa tudi odrasli) povprečno igrajo kar pet milijard ur na leto. Vsako minuto izdelajo 33.824 legokock, vsako sekundo pa prodajo sedem kompletov teh priljubljenih igrač. Z legokockami se bo vsaj enkrat letos (sodeč po statističnih podatkih iz preteklih let) igralo 400 milijonov ljudi, prav vsak človek na Zemlji pa ima povprečno 62 kock.

Legokocke pa niso samo strast otrok, ampak tudi odraslih, ki se včasih lotijo prav posebnih podvigov - leta 2006 je skupina ljubiteljev Lega na Danskem postavila model največjega potniškega letala na svetu, Airbusa A380 superjumbo. Pri sestavljanju tri metre dolgega modela so uporabili 75.000 legokock, mini Airbus pa so sestavljali kar 600 ur.

Lego ima celo svoj klub oboževalcev
Legokocke pa imajo tudi nekaj, kar je sicer bolj značilno za kakšne pevce in igralce - čisto pravi klub oboževalcev, ki ga vodi največji oboževalec Simon Bennet: "Mislim, da je najlepše to, da se kocke od 50. let niso čisto nič spreminjale. Lahko vzamete kocko iz 50. in jo sestavite s takšno, ki je bila izdelana pred nekaj meseci. Sicer pa: Zakaj neki bi se legokocke spreminjale? To je res odlična igrača!"

Po vsem svetu, še posebno na Danskem, kjer je tudi Legoland, domači kraj legokock, so ob visoki obletnici te igrače pripravili razne razstave, obeta se tudi postavljanje novega svetovnega rekorda v zlaganju legokock (postavili bodo najvišji stolp), Lego pa bo izdal tudi poseben spominski komplet legokock za zbiratelje.

T. K.