Brada naj bi onemogočala, da se zaščitna maska popolnoma prileže obrazu. Foto: unsplash
Brada naj bi onemogočala, da se zaščitna maska popolnoma prileže obrazu. Foto: unsplash

Vodstvo podjetja Mears je svojim delavcem zapovedalo, da morajo na delo hoditi obriti. Le na ta način naj bi zaščitne maske, ki jih delavci uporabljajo pri delu, zagotavljale dovoljšno zaščito pred prašnimi delci. Izjeme bodo dovoljene le, če se posameznik ne bo mogel obriti iz zdravstvenih ali verskih razlogov – pri tem bo moral predložiti zdravstveni izvid oziroma ustrezno potrdilo verske ustanove.

Odločitev podjetja je takoj sprožila burne odzive. Oglasil se je tudi največji britanski sindikat Unite, ki je odločitev označil za neumnost. Sindikatov regionalni zastopnik za London Mark Soave je opozoril, da gre za zelo kočljivo temo, ki združuje kulturne, religiozne in osebne elemente. Dodal je, da je Mears uporabil zanj najcenejši prijem, saj naj bi bile na voljo tudi drugačne zaščitne maske, pri katerih brada ne zmanjšuje učinkovitosti.

Po poročanju Guardiana je Mears že potrdil, da bo določilo veljalo za zaposlene na celotnem območju Velike Britanije. Mark Elkington, direktor Mearsovega oddelka za zdravje in varnost, je izrazil presenečenje nad stališčem sindikata, ki bi se po njegovem mnenju moral zavzemati za zagotavljanje varnosti delavcev. Pri tem je pojasnil: "Vsako podjetje v Veliki Britaniji ima dolžnost, da zaposlenim zagotavlja ustrezno varnost pri delu. V preteklih letih so bili delodajalci, ki te dolžnosti niso izpolnjevali, sodno preganjani."

Leta 2015 je v Veliki Britaniji precej pozornosti pritegnil primer, ko je bil delovodja denarno kaznovan, ker delavcem ni priskrbel ustreznih zaščitnih mask.