Letalo je zaradi matematične enačbe vzletelo z dvourno zamudo. Foto: Reuters
Letalo je zaradi matematične enačbe vzletelo z dvourno zamudo. Foto: Reuters

Ekonomist Guido Menzio je povedal, da je bil na poti iz Filadelfije v mesto Syracuse. Zraven njega je na letalu sedela ženska, ki jo je najprej zmotil njegov videz, ki naj bi bil po njeni presoji "bližnjevzhodni". Še posebej pa je postala pozorna na "šifre", s katerimi se je ukvarjal na svojem prenosniku, saj je bila prepričana, da gre za kodirana teroristična sporočila.

Še pred začetkom poleta je obvestila kabinsko osebje, da je "bolna", zaradi česar je letalo počakalo na tleh, žensko pa so pospremili z letala. Ko je bila na varnem, je osebju povedala vzrok za svojo zaskrbljenosti, osebje pa je takoj ukrepalo in z letala pospremilo še njenega soseda, ki so ga osumili načrtovanja terorističnega napada.

Menzio je varnostnikom pojasnil, da šifre, ki jih je videla njegova soseda, niso arabščina, niti tajna teroristična koda, ampak zgolj diferencialna enačba. Menzio je namreč nagrajeni ekonomist elitnega združenja ameriških univerz Ivy League in profesor na Univerzi v Pensilvaniji. Lani je dobil celo prestižno medaljo Carla Alberta za najboljšega italijanskega ekonomista do 40. leta.

Potem ko so nesporazum razčistili, se je lahko vrnil na letalo, ki je po dveh urah zamude le poletelo. Na letalu pa ni bilo njegove sosede, ki si je izborila polet z drugim letalom.