Prečkali so tudi divje reke. Foto: Riverwalk
Prečkali so tudi divje reke. Foto: Riverwalk
Riverwalk
Prehodili so 150 kilometrov. Foto: Riverwalk

Radi bi jih zaščitili in pustili naravi ter ljudem, ki živijo ob njih, so sporočili iz organizacije Save the Soča. Ohranitev rek je za mlade pomembna, saj ne želijo živeti v svetu, kjer bodo vse reke spremenjene z jezovi, kanali in drugimi posegi.

Od Italije do Slovenije
20 mladih, med njimi je bilo po sedem Slovencev in Italijanov ter šest Avstrijcev, je svojo pot začelo ob jezeru Cavazzo v Italiji, jo nadaljevalo ob reki Tilment čez Rezijo do Učje, ki jih je pospremila do Soče. Dva tedna so preživeli v družbi divjih rek, spali pod ponjavami na prostem in se o naravi učili v objemu narave.

V Sloveniji jih je najprej navdušil divji kanjon reke Učje, kjer so se srečali tudi s predstavnico WWF-ja (World Wildlife Fund) v zavezništvu Save the Soča, ki jim je pojasnila, da še obstajajo težnje po zajezitvi reke Učje. Ob reki Soči so nato prišli do Tolmina, po poti srečevali predstavnike lokalnih skupnosti ter izkusili različne možnosti, ki jih ponuja reka. Tako so muharili, se spustili s kajaki, se srečali z raziskovalci populacij soške postrvi in obiskali hidroelektrarno.

"Presenečen sem nad odzivi, ki smo jih mladi doživeli na poti. Tudi ljudje, ki živijo ob teh rekah, se očitno zavedajo pomena, ki jih imajo reke in neokrnjena narava," je dejal udeleženec slovenske ekipe Riverwalk Aleš Oven.

Tudi tkanje prijateljstva
Na zaključnem dogodku v Tolminu so predstavili svojo pot in prizadevanja. Mladi so dokazali, da se narodi, ki so se pred 100 leti bojevali ob Soči, lahko združijo v skrbi za ohranitev Soče in drugih alpskih rek. "Prijateljstva, ki so se stkala, jih bodo združevala tudi v prihodnje. S tem je bil zaključen projekt, v katerem so sodelovali Ribiška družina Tolmin, WWF Avstrija in WWF Italija, slovenski del projekta pa je sofinanciral tudi Evropski program ERASMUS+," so še zapisali.

Pohod Riverwalk so mladi prvič izvedli pred dvema letoma v Španiji, lani so prehodili pot ob rekah od Tirolske do Bovca ter se tam odločili za letošnji pohod. Po besedah Ovna pa glede na dobre izkušnje mladih to zagotovo ne bo zadnji pohod, ki so ga pripravili.