Moore in Pahor sta si vzela trenutek po pogovoru in posnela 'selfi'. Foto: Twitter Boruta Pahorja
Moore in Pahor sta si vzela trenutek po pogovoru in posnela 'selfi'. Foto: Twitter Boruta Pahorja
Michael Moore
Moore se je po obisku pri Pahorju podal spet na ljubljanske ulice, kjer je nadaljeval snemanje. Foto: MMC RTV SLO
Moore se je v okviru snemanja novega dokumentarnega filma že sinoči mudil na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Foto: EPA
Michael Moore
Moore je zaslovel z oskarjem nagrajenim dokumentarcem Bovling za Columbine (2002), pozneje pa je posnel ostro kritiko Busheve zunanje politike in najdonosnejši dokumentarni film vseh časov, Fahrenheit 9/11 (2004). Foto: EPA

"Predsednik lahko naredi veliko škode in nekaj dobrega," je menil. Kot dobre je označil vrednote našega predsednika in to, v kar verjame. "Zelo mi je všeč vaš predsednik. Ima odličen smisel za humor. Poznal je vse moje filme in ima super zlato ribico s Twitterjevim računom."

Ob koncu kratke izjave za medije je še dejal: "Kar sem videl v vašem predsedniku, je to, kar sem videl pri Slovencih ned tednom - vera, da smo vsi na istem." In kar nas mora po njegovem mnenju pri tem vselej voditi, je misel na skupno dobro, ne pa, da le peščici uspe, medtem ko se morajo ostali bojevati za preživetje.

Moore se je sprva pošalil na račun pogoste zamenjave Slovenije in Slovaške. Kot je dejal, se je sestal s predsednikom Slovaške in spoznal njegovo zlato ribico Princesko I. Na vprašanje, kaj mu je prišepnila, je dejal, da mu je svetovala, naj verjame vse, kar mu predsednik pove.

Nato je vendarle spregovoril resneje. Pojasnil je, da se že več let zanima za Slovenijo in da jo je nameraval obiskati že pred začetkom snemanja zadnjih dveh filmov. Že med snemanjem filma o ameriškem zdravstvenem sistemu ga je namreč zanimal slovenski zdravstveni sistem: "Zanimalo me je, kako je tako majhen narod zmožen skrbeti za svoje prebivalce na način, ki je prijazen in pošten."

Še posebej se mu zdi zanimivo, kako lahko majhna država, ki nima nafte ali drugih virov, toliko naredi za svoje ljudi. To bi lahko bilo po njegovem mnenju zagotovo nekaj, kar bi lahko bilo Američanom v navdih. Ob tem se mu zdi popolnoma običajno, da smo prebivalci Slovenije kritični do svojega sistema, saj živimo v njem. A sam kot zunanji opazovalec meni drugače.

Ne snema filma o izobraževalnem sistemu
Moore se je dotaknil tudi slovenskega izobraževalnega sistema, ki omogoča brezplačno šolanje. "V ZDA študentje končajo izobraževanje z dolgom za 20.000, 30.000 ali celo 100.000 dolarjev," je dejal ter se vprašal: "Zakaj bi 22-letnike poslali v svet s takšnimi dolgovi? Menim, da to ni najboljša ideja." Pojasnil je tudi, da izobraževanje v času njegovega šolanja ni bilo tako drago.

Posledično sam ne vidi nič slabega v tem, da se mladi v Sloveniji brezplačno izšolajo in nato odidejo v tujino službovat. "Ali ne želite, da bi Slovenci lahko delovali po vsem svetu? Mogoče bo nekoč neki Slovenec, ki bo delal v ZDA, našel zdravilo proti raku," je dejal ter dodal, da bo ta Slovenec še vedno ostal Slovenec.

Zanikal je, da snema film o izobraževalnem sistemu, več o novem projektu pa ni želel razkriti: "Prišel sem v Slovenijo, da od vas vzamem nekaj, kar mi kot Američani potrebujemo. In menim, da sem po srečanju z vašim predsednikom uspešno izpolnil to nalogo in se zdaj lahko vrnem v ZDA."

Michael Moore v Ljubljani
Michael Moore pri predsedniku Pahorju
Michael Moore v Ljubljani
Michael Moore pri predsedniku Pahorju