Mark David Champan ostaja v zaporu. Foto: EPA
Mark David Champan ostaja v zaporu. Foto: EPA
Že več kot 30 let je od tragičnega dogodka. Foto: EPA

Bil sem nihče, dokler nisem ubil nekoga izmed največjih na Zemlji.

Chapman o razlogih za zločin

Odbor za pogojne izpuste je v svoji odločitvi navedel, da je hladnokrven umor slavnega britanskega glasbenika in nekdanjega člana skupine The Beatles pretresel ves svet: "Žrtev je bila na tisti dan do vas prijazna, vaša dejanja pa so opustošila žrtvino družino in vse tiste, ki so žrtev imeli radi." Dodali so, da je njegova izpustitev nezdružljiva z blaginjo družbe in da bi oprostitev tako resnega kaznivega dejanja ogrozila spoštovanje zakona. Tričlanski odbor je obenem zapisal, da Chapman ne bi mogel živeti na prostosti, ne da bi spet kršil zakon.

Na prejšnjem zaslišanju leta 2012 je Chapman opisal, da mu je Lennon na usodni dan podpisal album: "Bil je zelo prijazen do mene," je dejal in nadaljeval: "Skušal sem si dopovedati, da moram oditi. Dobil sem album, moral bi ga odnesti domov in pokazati ženi, vse bi bilo v redu. Ampak nič me ni moglo odvleči od stavbe, odločil sem se, da bom storil umor."

Na obravnavi leta 2010 pa je razkril, da je razmišljal, koga izmed slavnih - Johnnyja Carsona, Elizabeth Taylor ali Johna Lennona - bi ustrelil. Na koncu se je odločil za zadnjega, ker je bil dostopnejši in ne toliko varovan kot preostala dva zvezdnika.

Spomnimo, takrat 25-letni Chapman je Johna Lennona štirikrat ustrelil v hrbet 8. decembra 1980 pred stavbo Dakota v New Yorku, v kateri je glasbenik živel. Na prizorišču zločina je ostal do prihoda policije in takoj priznal krivdo.

Obtožili so ga umora druge stopnje, sodišče je odločilo, da bo moral v zaporu preživeti najmanj 20 let. In jih tudi je, po dveh desetletjih pa je prvič zaprosil za pogojni izpust. Prošnjo so mu zavrnili, enaka zgodba se je nato ponovila še v letih 2002, 2004, 2006 in 2008, 2010 in 2012, prav nič drugače pa ni bilo niti tokrat - v petek, 22. avgusta, so iz zapora sporočili, da je tričlanska komisija še osmič zavrnila Chapmanovo prošnjo za pogojni izpust. Zanj lahko spet zaprosi čez dve leti.

Yoko Ono, ki je bila pred več kot 30 leti tudi priča moževemu umoru, zadeve v petek še ni želela komentirati, je pojasnil njen odvetnik. Je pa umetnica vsa ta leta goreče nasprotovala temu, da bi hladnokrvnega morilca njenega moža izpustili na prostost.

Bil sem nihče, dokler nisem ubil nekoga izmed največjih na Zemlji.

Chapman o razlogih za zločin