Prizor iz filma Rocky IV, v katerem lik Sylvestra Stallona v ringu namlati ruskega nasprotnika Ivana Draga. Foto:
Prizor iz filma Rocky IV, v katerem lik Sylvestra Stallona v ringu namlati ruskega nasprotnika Ivana Draga. Foto:
Da bi ZDA zadale kak hud protiudarec ruski kinematografiji, ni strahu - ruski filmi namreč v ZDA niso ravno velike uspešnice.

"Za predvajanje filmov v Rusiji bi morali uvesti specifične zahteve, filmom, v katerih je vse v povezavi z Rusijo pretirano demonizirano ali prikazano kot primitivno in trapasto, pa bi morali prepovedati distribucijo," je dejal Batu Kasikov, član parlamentarnega odbora za kulturo.

Kasikov sicer ni navedel nobenih specifičnih naslovov, je pa poudaril, da si filmi, v katerih so Rusi "zaradi scenaristove ali režiserjeve muhe upodobljeni kot grožnja celotnemu človeštvu, ne zaslužijo dovoljenja za predvajanje".

Predloga je podan v času velikih napetosti med Zahodom in Rusijo in v času, ko je protizahodna retorika v Rusiji dosegla najvišjo točko v zadnjih 25 letih.

Če bo zakon sprejet, se bo nanašal zgolj na nove filme, ki še nimajo licence za distribucijo v Rusiji.

Sto ruskih priporočil
Istočasno pa je rusko kulturno ministrstvo objavilo tudi seznam 100 tujih filmov, ki jih priporočajo v ogled. Na seznamu je vrsta hollywoodskih produkcij, vključno s klasikami, kot so Apokalipsa zdaj, Zadnji kitajski cesar, Kabaret in Titanik.

So se pa nekateri tamkajšnji neodvisni mediji obregnili ob izbor - sporna naj bi bila predvsem Apokalipsa zdaj, ki da ni ravno v skladu z aktualno rusko politiko. "Nenavadno je videti na seznamu protivojni film, ki kritizira politiko zajemanja tujih ozemelj," so zapisali v časniku Nezavisimaya Gazeta.

Rusi so sicer že tradicionalno goreči ljubitelji in potrošniki hollywoodskih filmov. V nasprotju z embargom na uvoz hrane skrbi za povračilne ukrepe v tem primeru ni - Severna Amerika namreč ni ravno velik porabnik ruskih filmov. Bi se pa Rusija z novim zakonom lahko pridružila Kitajski kot država s strogimi merili cenzure, kar se tiče hollywoodskih filmov.