To diamantno tiaro so prodali za 1,7 milijona dolarjev. Foto: EPA
To diamantno tiaro so prodali za 1,7 milijona dolarjev. Foto: EPA
Diamantna broška narejena kot inicialka pokojne princese.
Prvi dan dražbe so ponudili in prodali 192 kosov nakita. Foto: EPA
Antony Armstrong Jones in princesa Margareta
Denar od prodaje princesinega nakita, med drugim tudi tiare, ki jo je imela na poroki, bodo dali v dobrodelne namene. Foto: EPA

Sicer so na dražbi že prvi dan presegli pričakovan prihodek. Hiša Christie's, ki je dražbo pripravila, je objavila, da je zbirka nakita pokojne princese že prvi dan dva dni trajajoče dražbe dosegla ceno 17,3 milijona dolarjev. Skupni dohodek, ki so ga pri hiši Christie's napovedali, pa je bil 15 milijonov dolarjev.

Princesa Margareta, mlajša sestra angleške kraljice Elizabete II., je umrla zaradi možganske kapi leta 2002, bila pa je znana po svojem smislu za modo. Tiskovna predstavnica te največje dražbene hiše na svetu je dejala, da je to najpomembnejša dražba, ki so jo pripravili za kraljevo družino. Dodala je, da verjetno "kraljeve" dražbe sedanji sodelavci hiše ne bodo več doživeli.

Najzanimivejša je bila tiara
Med najzanimivejšimi kosi nakita je bila tiara, ki jo je Margareta nosila na poroki maja 1960, izdelali pa so jo leta 1870 za lady Poltimare. Tiara je dosegla ceno 1,7 milijona dolarjev, kar je veliko več, kot so pričakovali, saj so jo ocenili na "borih" 360.000 dolarjev.

Sicer so na dražbi ponudili 192 kosov nakita, v sredo, to je drugi dan, pa so prodajali še pohištvo, porcelan, srebrne škatle, v katere je bil vtisnjen princesin monogram, in okrasne predmete.

Prodali tudi Fabergejevo uro
Uro, ki jo je izdelal sam Faberge leta 1900 in jo je Margareti podarila mama, kraljica Mary, so prodali za 2,2 milijona dolarjev, diamantna ogrlica, ki jo je leta 1937 na kronanju nosila Mary, pa je dosegla ceno 1,6 milijona dolarjev.

Princesin portret, ki ga je naslikal Pietro Annigoni, so v sredo prodali za 1,25 milijona dolarjev. To je tudi hkrati najdražji kos, ki so ga prodali drugi dan dražbe. Pred tem so prodali njeno srebrno cigaretnico s safirno sponko za malo manj kot 200.000 dolarjev. Cigaretnico je Margaret dobila za božič 1949, poklonil pa ji jo je njen oče, ki je tri leta pozneje umrl.

Denar v dobrodelne namene
Nakit sta na dražbi prodajala princesina otroka, vikont David Linley in lady Sarah Chatto. Z zaslužkom od prodaje bosta plačala 5,5 milijona dolarjev davka na prepis premoženja, preostalo pa bosta podarila v dobrodelne namene.

Po koncu dražbe je vikont navdušeno povedal, da so s prodajo materinih stvari zaslužili skoraj 25 milijonov dolarjev. Sam je pričakoval, da bodo s prodajo princesinih stvari dobili okoli sedem milijonov dolarjev.