VW-klobase si lahko ogledate tudi v muzeju klobas v Berlinu. Foto: EPA
VW-klobase si lahko ogledate tudi v muzeju klobas v Berlinu. Foto: EPA
Klobase so tradicionalni jutranji obrok v tovarni avtomobilov VW v Wolfsburgu. Foto: EPA

Volkswagen je na trgu poleg vozil ponudil še en izdelek, in sicer klobase, ki jih tako kot avtomobile izdelujejo v Wolfsburgu.

Klobase je mogoče kupiti tudi v prodaji na drobno, lani pa so jih prodali celo več kot avtomobilov te priljubljene nemške znamke. Volkswagen je tako lani prodal 7,8 milijona klobas in 6,12 milijona osebnih avtomobilov te znamke.

Najpriljubljenejša med klobasami z VW-logotipom je svinjska klobasa (curry klobasa), ki ji pravijo najbolj priljubljeni volkswagenov izdelek, ki nima koles. Vsaka klobasa ima oznako Originalni del Volkswagen.

Volkswagen je po 2. svetovni vojni prevzel v svoje roke kmetijo v Wolfsburgu, v kateri gojijo svinje. Leta 1972 so njihovi mesarji prvič izdelali klobaso, ki je leta 2013 praznovala 40. obletnico.

V proizvodnji Volkswagnovih klobas je zaposlenih okoli 30 ljudi. Klobase prodajajo v tovarniški menzi - kamor pride veliko Nemcev praznovat rojstni dan, goste raje kot na torto povabijo na klobaso, na voljo pa so tudi v številnih trgovinah. Klobasa v tovarni avtomobilov v Wolfsburgu predstavlja običajni jutranji obrok.

Od leta 2010 v VW mesariji mislijo tudi na vegetarijance, tako da proizvajajo tudi brezmesno različico tradicionalne klobase.

V mnogih prodajalnah avtomobilov VW-prodajalci svojim strankam ob nakupu avtomobila podarijo paket petih klobas in steklenico avtentičnega kečapa znamke volkswagen.