Vprašanje je razdvojilo uporabnike družbenih omrežij. Foto: Reuters
Vprašanje je razdvojilo uporabnike družbenih omrežij. Foto: Reuters

Tokrat se ukvarjajo z zvočnim posnetkom in se sprašujejo, ali na njem slišijo ime Laurel ali Yanny. Izvor posnetka, ki je zelo hitro postal viralen, ni popolnoma jasen. Ena izmed teorij pravi, da ga je na spletu objavil 18-letni dijak iz ZDA, spet drugi pa pravijo, da izhaja iz ene izmed slovarskih spletnih strani.

Posnetek je postal viralen, potem ko je zakrožil po trenutno najbolj aktualnih družbenih omrežjih, v debato pa se je vključilo več sto tisoč uporabnikov - vsak je bil prepričan, da je pravilen odgovor tisti, ki ga sliši sam, mnogi pa so si postavili tudi vprašanje, kako so tovrstna odstopanja v besedah, ki jih slišimo, sploh lahko tako velika.

Eden izmed ameriških strokovnjakov za zvok je opravil poskus, kjer je viralni zvočni posnetek analiziral z detektorjem valovnih dolžin, s pomočjo katerega je lahko videl različne frekvence, hkrati pa je sebe posnel med izgovarjanjem besede Laurel in Yanny.

Posnetek z razlago ima že več kot 17 milijonov ogledov na kanalu YouTube, v njem pa ugotavlja, da imata obe besedi zelo podobne frekvenčne vzorce, zato pri nizki kakovosti posnetka lahko zvenita podobno oziroma enako.

Ob tem je dodal, da se valovna oblika besede Laurel bolje ujema z valovno obliko prvotnega posnetka, kar pomeni, da robotski glas najverjetneje izgovarja besedo Laurel.

Zvočni posnetek je zmedel tudi mnoge znane obraze, med drugim sta se z njim v svojih oddajah ukvarjala tudi Ellen DeGeneres in Jimmy Kimmel.

Kaj pa slišite vi?