Antonov 225 je na Pleso privabil na tisoče radovednežev. Foto: EPA
Antonov 225 je na Pleso privabil na tisoče radovednežev. Foto: EPA

Velikansko letalo, ki so ga zgradili za potrebe nekdanjega sovjetskega vesoljskega programa v 80. letih, je izzvalo izjemno zanimanje ljudi, ki so ta konec tedna oblegali Pleso, da bi si ga lahko ogledali.

Hrvaški mediji ocenjujejo, da je zaradi ukrajinskega letala, ki je s 84 metri dolžine le malo krajše kot nogometno igrišče, na zagrebško letališče od petka zvečer prišlo približno 10.000 radovednežev. "Takšne gneče ni bilo niti, ko se je iz Haaga vrnil general Ante Gotovina," današnji Jutarnji list navaja izjavo enega izmed ljubiteljev letal.

Urejanje prometa okoli letališča je namesto semaforjev prevzela policija, ZET je povečal število avtobusov proti Veliki Gorici, vrsta ljudi pa je segala vse od terase, s katere je bilo mogoče z razdalje 500 metrov videti antonova, do vhoda v letališko stavbo.

Le eden na svetu
Šestčlanska posadka letala je iz Hrvaške na Filipine odpeljala 140 ton težek kotel transformatorja, ki ga je zagrebška družba Končar izdelala za filipinskega naročnika, postavili ga bodo v elektrarno v San Lorenzu.

Antonov 225 je z 18 metri visok kot šestnadstropna stavba, razpon njegovih kril pa je dobrih 88 metrov. Ima šest motorjev in 32 koles, lahko pa leti s hitrostjo 850 kilometrov na uro in doseže višino 12.000 metrov.

Nekdanja Sovjetska zveza je izdelala zgolj enega antonova 225, in sicer za prevoz raketoplana Buran in raketnih nosilcev Atlant v vesoljski center Bajkonur v Kazahstanu. V komercialni uporabi je letalo od leta 2002, s svojimi zmogljivostmi ima v lasti več kot 240 svetovnih rekordov v letalstvu.