Džinvej Si, 22-letni prostovoljec, ki sicer v Ljubljani študira ekonomijo. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Džinvej Si, 22-letni prostovoljec, ki sicer v Ljubljani študira ekonomijo. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Velikan Jao Ming, kitajski narodni junak, je pustil pečat tudi v Ligi NBA in bil med drugim pri Houstonu soigralec Boštjana Nachbarja. Foto: EPA

V Sloveniji mu je najbolj všeč sproščeno in lagodno življenje. Džinvej je pomagal že na lanskem prvenstvu mlajših članov, ki ga je tudi gostila Slovenija. "Zelo rad imam košarko in sem si rekel, izkoristi priložnost. Tako sem se prijavil tudi za evropsko prvenstvo članov. Takšni dogodki so lepa priložnost za spoznavanje novih prijateljev in za ogled nekaterih tekem v živo."

22-letni mladenič pomaga v računalniškem oddelku. "Prav veliko dela ni. Večinoma sediš in gledaš tekme." Za katero reprezentanco navija? "Predvsem bi rad videl kakovostne in napete tekme, kot je bila polfinalna med Španijo in Francijo. Sicer pa sem uspeh najbolj privoščil Sloveniji."

Spomin na čase Jaa Minga
Prepričali smo se, da precej dobro pozna slovensko reprezentanco, saj je znal našteti kar nekaj košarkarjev. "Nachbarja poznam, ker je bil soigralec Jaa Minga pri Houstonu, pa brata Dragić, Lakoviča, Vidmarja."

Džinvej Si prihaja iz mesta Vuhu, ki je za kitajske razmere srednje veliko mesto, čeprav ima mesto z okolico skoraj dvakrat več prebivalcev kot Slovenija. K nam je prišel pred štirimi leti, da bi študiral ekonomijo. Načrtuje, da bo diplomiral v letu ali dveh.

Slovenci delamo precej manj kot Kitajci
In potem? Ko ga vprašamo, ali bi rad našel službo v Sloveniji, se le nasmeji. "Razmere zdaj res niso najboljše. Razmišljam, da bi se preselil v Nemčijo ali pa se vrnil v domovino, kjer je veliko več možnosti za službo. V Sloveniji je težko najti službo, mi je pa všeč, ker je življenje veliko bolj sproščeno kot na Kitajskem. Tam delamo do osmih zvečer in imamo večinoma le en prost dan v tednu."

In kaj ga pri nas moti? "Da trgovine v nedeljo niso odprte." Seveda to ni povsem res, saj so trgovska središča odprta tudi do 15. ure. A očitno je Džinvej Si iz domovine vajen, da so tudi ob nedeljah, na edini prosti dan v tednu, trgovine odprte ves dan.