Nasa je nazadnje objavila razpis za prosta delovna mesta leta 2011. Razpis je trajal od novembra 2011 do januarja 2012. Takrat se je na razpis prijavilo več kot šest tisoč ljudi. Foto: Reuters
Nasa je nazadnje objavila razpis za prosta delovna mesta leta 2011. Razpis je trajal od novembra 2011 do januarja 2012. Takrat se je na razpis prijavilo več kot šest tisoč ljudi. Foto: Reuters
Na koncu bo agencija izbrala le osem kandidatov. Foto: Reuters

Ameriška vesoljska agencija Nasa je začela zbirati prijave za astronavte. Prijave bo zbirala vse do 18. februarja.

Agencija bo na koncu izbrala le osem kandidatov. A pogoji za sprejem so strogi. Delo lahko dobijo le kandidati z ameriškim državljanstvom. Kot veljavne pa veljajo tudi prijave tistih kandidatov, ki so se ali rodili v ZDA ali pa imajo dvojno državljanstvo.

Kandidat mora imeti ustrezno izobrazbo. Mora biti diplomant ene izmed naravoslovnih ved ali inženir. Na svojem področju mora imeti vsaj tri leta delovnih izkušenj. Piloti pa morajo imeti za sabo vsaj tisoč ur letenja. Če ne izpolnjuje omenjenih meril, mora imeti kandidat na svojem področju doktorat.

Kandidati ali kandidatke morajo meriti med 157 in 190 centimetri in ohranjati dobro telesno pripravljenost. Njihov krvni tlak med sedenjem ne sme presegati 140/90 milimetrov živega srebra. Imeti morajo tudi popoln vid - brez dioptrije (kandidat ima lahko popravljen vid z lasersko operacijo oči, če je od nje minilo najmanj eno leto).

Kandidate, ki uspešno opravijo teste psihofizičnih sposobnosti, številne znanstvene preglede in osebne razgovore, čakajo dvoletne priprave v Houstonu. V vesoljskem središču Lydona B. Johnsona jih čaka urjenje, v katerem prestajajo poskuse s centrifugalno silo, se privajajo na delo v breztežnostnem prostoru, delajo z roboti in se učijo ruščine - za interakcijo s kozmonavti na Mednarodni vesoljski postaji.

Tisti, ki opravijo urjenje z odliko, postanejo astronavti. A tudi za druge priložnost še ni izgubljena, saj lahko zasedejo strokovne ali inženirske službe pri Nasi.

Od leta 1959 je Nasa organizirala 21 naborov, na katerih je bilo izbranih 339 kandidatov. Največ - kar 44 - jih je Nasa izbrala leta 1996, najmanj pa leta 1965, ko so jih izbrali le šest.