Kampanji so se pridružili številni Libanonci, zgoraj in spodaj brez pa so pozirali po vsem svetu. Foto: Facebookov profil kampanje I Am Not Naked
Kampanji so se pridružili številni Libanonci, zgoraj in spodaj brez pa so pozirali po vsem svetu. Foto: Facebookov profil kampanje I Am Not Naked
Tudi podjetja so stopila v bran Jackie. Proizvajalec piva Almaza je odstranil nalepko. Foto: Facebookov profil kampanje I Am Not Naked
Nisva naga. Sva le prijatelja. Foto: Facebookov profil kampanje I Am Not Naked
Chamounova je ena izmed dveh libanonskih predstavnikov na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju - drugi je 18-letni alpski smučar Alexandre Mohbat -, svojo domovino je zastopala tudi na ZOI v Vancouvru leta 2010, takrat pa ni dosegla vidne uvrstitve. Foto: Facebookov profil Jackie Chamoun

Čeprav je libanonski minister za šport in mladino Faisal Karameh dejal, da je alpska smučarka očrnila ugled države z vročimi fotografijami - zato je sprožil preiskavo o primeru -, je v domovini Jackie Chamoun tudi veliko tistih, ki ji stojijo ob strani.

Pogumne Libanonke in Libanonci so v podporo olimpijski športnici, ki se je znašla na udaru kritik v svoji državi, po tem, ko so po spletu zaokrožile fotografije, na katerih je Jackie zgoraj brez, organizirali kampanjo Slecite se za Jackie.

Kampanjo so ustanovili v sredo, na Facebooku pa jo je všečkalo že več kot 15.000 ljudi. Iz ure v uro je več Libanoncev, ki so se pripravljeni sleči v podporo olimpijski športnici, kampanjo pa so podprli po vsem svetu.

Raje kot na gole prsi se osredotočite na nasilje
Podporniki kampanje so jezni, da se politiki raje kot na bombe in nasilje nad ženskami osredotočajo na gole prsi. Zdi se jim čisto neprimerno, da je minister sprožil preiskavo o zadevi, ki je čisto nepomembna v primerjavi z zadevami, ki se vsakodnevno dogajajo v državi. Kot primer izpostavijo zadnji primer družinskega nasilja, ko je neki Libanonec svojo ženo pretepel do smrti pred očmi otrok.

"Imamo pomembnejše zadeve, za katere moramo skrbeti. Bombe, nasilje nad ženskami, posilstva," je dejala 23-letna Rea Zachariou, nezaposlena učiteljica, ki je v podporo Jackie odvrgla oblačila, četudi bi to njeno početje lahko v prihodnje ogrozilo njeno zaposlitev. Vesela je, da se je pridružila kampanji, saj je ta izkušnja osvobajajoča.

Fotograf Tarek Moukad, lastnik studia v Bejrutu, kamor prihajajo podporniki Jackie, ki odvržejo oblačila brezplačno, se zaveda omejitev kampanje v konservativni državi, ampak upa, da bodo s kampanjo naredili korak k spremembam: "Libanon je bil včasih znan po svojih svoboščinah. Pred štirimi, petimi leti smo imeli veliko manj cenzure kot danes. Ta primer z olimpijsko šampionko je kaplja čez rob, ki je poskrbela za pravo "bombo". Upajmo na spremembe na boljše."

Za Jackie se je slekla tudi 22-letna študentka Sandra: "To je resnična narava umetnosti. To ne bi smela biti tabutema."

Libanonski pisatelj in novinar Joumana Hadad je že včeraj primer pokomentiral z besedami: "To je nezaslišano, koliko hinavščine je v naši državi. Da naj bi to uničevalo podobo Libanona, da naj bi fotografije okrnile naš ugled ... V državi je brezvladje, smo povsem disfunkcionalni. Vsak dan pri nas potekajo številni primeri nasilja in kršitve človekovih pravic ter pravic žensk, pa ti ne dobijo niti 10 odstotkov pozornosti, kot jo je dobil omenjeni škandal."

Tudi tamkajšnja podjetja so podprla Jackie. Pri Almazi, priljubljenem lokalnem pivu, ki je v lasti Heinekena, so objavili fotografijo zelene steklenice, s katere so odstranili nalepko, pri libanonski podružnici Volkswagna pa so objavili fotografijo kabrioleta hrošča s sloganom Top slačimo vse od leta 1949. Tega leta je namreč prvič po cesti zapeljal hrošč v kabrioletni različici "zgoraj brez".

Libanon je država, ki je bila v primerjavi s svojimi sosedami veliko bolj odprta. Aktivisti pravijo, da ni več tako, da je cenzura v državi v porastu, pravice žensk pa so že dolgo zanemarjene.

Vsi mi smo Jackie
Ne gre za širjenje golih fotografij, so zapisali podporniki akcije. Gre za Manalo Asi in Roulo Jakoub, ki so ju njuni možje pretepli do smrti (in svobodno hodijo naokrog). Gre za ministra, ki skrbi, da prelepa športnica uničuje ugled Libanona, medtem ko on sam ni želel podpisati peticije proti družinskemu nasilju. Gre za Jean Asi, ki so jo aretirali in je morala za dva meseca v zapor zaradi tvita o predsedniku. Gre za žensko, ki jo je umoril moški, ni pa bil za to kaznovan, ker je šlo za zločin iz časti ...

Pariz, London, Bruselj, New York, Boston, Sao Paulo in še veliko več mest se je pridružilo akciji. Tu ne gre za nas Libanonce. Gre za vse vas. Vsi mi smo Jackie.