Zanimivosti
(8)
Po drugi strani lahko na Wikipediji najdemo predstavitve manjših glasbenih zasedb, zvezdnikov in drugih manj prepoznavnih posameznikov iz filmske in glasbene industrije. Foto: EPA

Dodaj v

Nobelova nagrajenka do nedavnega "premalo pomembna" za Wikipedijo

Po prejemu nagrade so jo v enciklopedijo le sprejeli
6. oktober 2018 ob 12:31
Toronto - MMC RTV SLO, STA

Predstavitve kanadske znanstvenice Donne Strickland, ki je letos prejela Nobelovo nagrado za fiziko, do nedavnega niso želeli sprejeti med gesla priljubljene spletne enciklopedije. Neki urednik je namreč zatrdil, da je Stricklandova "premalo pomembna".

Predstavitev znanstvenice je na podstran enciklopedije želel vnesti neki uporabnik, a ga je urednik zavrnil s trditvijo, da znanstvenica ni dovolj prepoznavna in pomembna, da bi ji lahko namenili stran na Wikipediji. Zapisal je: "Viri prispevka ne kažejo, da bi si ta oseba zaslužila podstran na Wikipediji."

Kmalu po tem, ko je Švedska kraljeva akademija znanosti v torek Stricklandovo razglasila za eno izmed prejemnikov letošnje Nobelove nagrade za fiziko, so uporabniki o njej lahko končno ustvarili tudi wikipedijsko geslo.

V prispevku je zdaj mogoče najti podatke o prvih letih znanstveničinega življenja, o izobraževanju in karieri.

Stricklandova je šele tretja ženska z nagrado za fiziko v zgodovini podeljevanja. "Sem mislila, da jih je več," je bila začudena, ko so jo obvestili, da je letošnja prejemnica nagrade. "Slaviti moramo fizičarke," je dodala.

K. Ši.
Prijavi napako
Komentarji
Aggressor
# 06.10.2018 ob 12:36
Kolikor so meni naši wikipedijaši razložili, je tisti, ki je takrat spisal ta osnutek, enostavno preslabo argumentiral svoj predlog. Tako da zadeva ni tako enoznačna.
Sun1988
# 06.10.2018 ob 13:18
Pa pravijo, da je Nobelova nagrada izgubila pomen. Ob osvojitve le te, dobite celo svojo stran na Wikipediji... Ni slabo ;)
zabowski
# 06.10.2018 ob 14:33
sem že v pričakovanju razlag, kako gre tukaj za moški šovinizem.....
pinkobalinko
# 08.10.2018 ob 13:05
Odkar so Švedi podelili nagrado Obami, se samo še smešijo s temi podelitvami.

Švedi nikoli niso podelili nagrade Obami. Najprej se informirat, potem komentirat (kritizirat). Nagrada za fiziko nima kaj veliko skupnega z nagrado za mir. Podeljujeta ju dve različni instituciji s sedežema v različnih državah.
marsovcek
# 07.10.2018 ob 11:42
Nobelova nagrajenka je bila za Wikipedijo premalo pomembna PRED PREJEMOM NAGRADE. Spremenite zavajajajoč naslov! Vse bolj ste podobni sranju od Žurnala24.
Hrk hrk
# 06.10.2018 ob 14:52
Odkar so Švedi podelili nagrado Obami, se samo še smešijo s temi podelitvami.
Radenm
# 06.10.2018 ob 14:06
No, ko je bila "premalo pomembno" pač še ni bila Nobelova nagrajenka. Zdaj, ko je Nobelova nagrajenka, ni več "premalo pomembna". Tako da je naslov članka dejansko zavajajoč.

Ni pa še zdaleč ne edina oseba z nobelovo nagrado, ki je na Wikipediji ne najdeš.
luka83
# 06.10.2018 ob 14:14
Nobelove nagrade so zame po Obami postale brezpredmetne. Pri Wikipediji pa ne gre za priznanje, ampak za dejstva, ki morajo imeti vsaj minimalni prag kakovosti, da so lahko objavljene.
Kazalo