Berlusconi mora biti doma med 23. in 6. uro zjutraj. Foto: Reuters
Berlusconi mora biti doma med 23. in 6. uro zjutraj. Foto: Reuters

Kontrola na njegovem naslovu v Rimu je bila prva, odkar je milansko sodišče Berlusconiju odobrilo alternativno prestajanje kazni po obsodbi zaradi davčne utaje. Namesto zapora bo tako 77-letni Berlusconi svoj dolg družbi poplačal z javnimi deli.

To pa ne pomeni, da je v času, ko ne opravlja javnih del, Berlusconi prost. Med 23. uro zvečer in 6. uro zjutraj mora biti namreč voditelj stranke Naprej Italija pridno doma. V Rimu je lahko ob tem največ tri dni v tednu, sicer pa ne sme zapuščati domače regije Lombardija.

Berlusconi je bil avgusta lani zaradi davčne utaje obsojen na štiriletno zaporno kazen. Zaradi splošne pomilostitve mu je bila kazen samodejno skrajšana na leto dni za zapahi.

Medijskemu mogotcu je sicer sodišče odobrilo alternativno prestajanje kazni, ki ga bo začel prihodnji petek. Milijarder bo v domu za ostarele v kraju Cesano Boscone pri Milanu delal z ljudmi, ki bolehajo za alzheimerjevo boleznijo in demenco. Prihodnjih deset mesecev in pol bo moral tam pomagati po enkrat na teden najmanj štiri ure.