Norvežani se bodo 1. novembra lahko pet ur izobraževali o pletenju. Foto: EPA
Norvežani se bodo 1. novembra lahko pet ur izobraževali o pletenju. Foto: EPA

Na Norveškem namreč 1. novembra načrtujejo preseganje svetovnega rekorda v hitrostnem pletenju - upajo, da jim bo uspelo izboljšati rekord, s katerim se trenutno ponaša Avstralija, kjer so brez odmora pletli kar 4 ure in 50 minut.

Ta dogodek pa bodo skrbno pospremili tudi na njihovi javni televiziji NRK, saj so za pletenje ta dan rezervirali kar pet ur programskega časa, poroča tiskovna agencija AP.

Sestavni del prvonovembrskega programa na NRK-ju bo poleg tega težko pričakovanega dogodka tudi štiriurni dokumentarni film o tem, kako iz volne na hrbtu ovac nastane pulover ...

Ogenj, križarjenje, potovanje z vlakom ...
Norveška nacionalna televizija pa se tokrat ni prvič odločila za nekonvencionalen format oddaje. Februarja letos so tako predstavili oddajo, ki je 12 ur govorila o drveh in ognju. Ob prasketanju ognja so gledalci lahko poslušali tudi poezijo in pomirjujoče glasbene vložke, tistim, ki jih gledanje ognjenih zubljev ni "pomirilo" in zazibalo v trden spanec, pa so strokovnjaki za ogenj in les ponujali nasvete, kako najbolje nasekati drva za kamin, jih nato pravilno zložiti in kako na koncu ogenj prižgati, da bo lepo gorel.

Pred dvema letoma so predvajali 134-urno potovanje ladje od norveške obale do Arktike, s čimer so tudi postavili Guinnessov rekord v najdaljši neprekinjeni oddaji. Prenos plutja do Arktike si je skupno ogledalo 3,2 milijona ali več kot 60 odstotkov vseh Norvežanov, v nekem trenutku pa je dogajanje prek TV-zaslonov spremljalo več kot 600.000 ljudi.

Še predtem pa so predvajali osemurno potovanje z vlakom od Osla do Bergna - oddaja je bila takšna uspešnica, da so jo morali predvajati znova, nekoč pa so tudi v živo spremljali lovljenje lososov.