Zanimivosti
facebook
Po Zuckerbergovi napovedi je vrednost delnic družbe Match Group, ki ima v lasti Tinder, padla za kar 22 odstotkov. Foto: Reuters
facebook
Uporabniki Facebooka si bodo za iskanje partnerjev ustvarili ločen profil, ki njihovi mreži prijateljev ne bo viden. Foto: Reuters

Dodaj v

Novost na Facebooku – prihaja aplikacija za iskanje partnerjev

Facebook ima kar 200 milijonov samskih uporabnikov
2. maj 2018 ob 17:10
San Jose - MMC RTV SLO, STA

Mark Zuckerberg je napovedal, da bo v okviru družbenega omrežja Facebook kmalu zaživela aplikacija za zmenke, ki bo samskim uporabnikom pomagala pri iskanju potencialnih partnerjev.

Kot je na konferenci F8 v San Joseju poudaril prvi mož Facebooka, so se v podjetju pri oblikovanju nove aplikacije osredotočili na to, da bodo uporabnikom pomagali pri iskanju dolgoročnih zvez, ne le priložnostnih zmenkov za eno noč, ki so značilni za Tinder in večino preostalih aplikacij za iskanje partnerjev.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, bodo lahko uporabniki v sklopu nove storitve ustvarili ločen profil, ki njihovi mreži prijateljev na Facebooku ne bo viden, jim bo pa družbena platforma pri iskanju partnerja pomagala s predlogi, ki bodo temeljili na skupnih točkah in znancih.

Zuckerberg je poudaril, da se zgodba enega izmed treh poročenih parov v ZDA začne na spletu, med Facebookovimi uporabniki pa je okoli 200 milijonov takšnih, ki so na svojem profilu zapisali, da so samski. Aplikacija bo brezplačna, pri njenem oblikovanju pa je bilo po Zuckerbergovih besedah veliko pozornosti namenjene zagotavljanju zasebnosti in varnosti uporabnikov.

Grožnja aplikacijam za zmenke
Facebook je že nekaj tednov tarča številnih kritik zaradi razkritja informacij, da je britansko podjetje Cambridge Analytica zlorabilo podatke do 87 milijonov njegovih uporabnikov za prirejanje osebnih sporočil v politične namene. Tako naj bi vplivali na kampanjo o izstopu Velike Britanije iz EU-ja kot na izid ameriških volitev leta 2016.

Facebookova napoved o vzpostavitvi aplikacije za zmenke je v torek povzročila strmoglavljenje delnic družbe Match Group, ki ima v lasti aplikacije za zmenke Tinder, Match.com in OkCupid. V trgovalnem dnevu je njihova vrednost padla za 22 odstotkov.

M. Z.
Prijavi napako
Komentarji
gk21
# 02.05.2018 ob 18:25
Še par let, pa bodo uporabniki računalnike tudi na zmenke pošiljali namesto njih...
coffeecup
# 02.05.2018 ob 17:42
Še več zbiranja podatkov in še večji nadzor ciljnoe populacije. Aplikacija za vsako situacijo, kot čudežna tabletka, samo da človeku ne bi bilo potrebno več razmišljati oz. se učiti. Čudovito!
mb128
# 02.05.2018 ob 18:31
Yes, v imenu Očeta, svetega Duha in seveda Facebooka vaju proglašam za moža in ženo. Sedaj lahko poljubite nevesto.
Virtualno seveda!
Ou je!
Mislim a lahko pademo še nižje?!
Mimogrede še vedno čakam na prvo virtualno pokopališče. Facebookovo seveda!
2px_orbitala
# 02.05.2018 ob 19:31
Še dobro, da sem rojen daljnega leta 1950, ko so bili človeški odnosi še pristni in ko smo se osvajali v živo, ne pa preko neumnih "socialnih" omrežij. Tako sva z mojo ženo en srečen par, spoznala sva se pa v klubu, ko sem pred vsemi uprizoril svoj samba ples, ki se mu seveda ni mogla upret. Še danes ji ga zaplešem, vendar seveda brez oblek. In še vedno je enako navdušena. Življenje je lepo.
Highland
# 02.05.2018 ob 19:22
gk21, ja pa sex bo postal safe, edina penetracija bo s pomocjo USBja.. Virtualni uzitek v nedogled..
ElTorro
# 02.05.2018 ob 22:05
Če komuniciraš preko interneta imaš lahko v večini primerov švinglce, lahko zavajaš skratka. V živo to (skoraj) ni mogoče.


Ne, vse ženske, ki jih recimo možje doma tepejo, to spoznajo že med procesom dvorjenja, in si mislijo "ah, saj razen tega pa je čisto ok". Zavajanje v živo res ni možno. In na zmenkih je res vsak točno to, kar je, brez kakršne koli igre, pretvarjanja, poveličevanja dobrih ali skrivanja slabih lastnosti.
V katerem filmu pa živiš, mimogrede?

Spletne "zmenkarije" so namenjene vzpostavljanju stika, ni to zdaj tako kot si morda predstavljaš, da si pol leta dopisuješ, potem pa kar direkt k matičarju (jaz bom tista v poročni obleki, po čem pa bom prepoznala tebe?).

In ko pride do dejanskega srečanja - kaj ima od tega potem tisti, ki uporablja "švinglce"? Pogrne na prvem zmenku.

Si morda pomislil na to, da lažje opaziš vsebino, če nimaš ves čas lupine pred seboj?
tedomedo
# 02.05.2018 ob 20:27
Še ena vohunska stvar. Pri iskanju partnerjev bo treba vnesti svoje lastnosti.
RigorMortis
# 02.05.2018 ob 20:02
Prodaja podatkov je bila kaj hitro pozabljena;v planu nova aplikacija, ki bo lahko to delala še bolj učinkovito.

Denar sveta vladar. Mislim pa, da nismo več daleč od New World Orderja, od fake newsov, do korupcije, laganja javnosti, kraje osebnih podatkov, cenzure in podobnega, pri tem, da se skoraj nihče več niti ne pritožuje nad tem in pač vsi samo mirno spremljamo kako nas ****** na vsakem koraku. Zgleda, da je Orwell samo letnico zgrešil za kakšnih 40 let.
ElTorro
# 02.05.2018 ob 21:19
A res nihče ne vidi ironije v tem, ko se kopica ljudi na spletnem forumu norčuje iz tega, da drugi ljudje nekaj počnejo preko spleta?
alesi1
# 02.05.2018 ob 20:44
Meni se ne zdi grozno spoznavanje na netu kot tako, ampak to, da kot na vseh področjih, se tudi v tem segmentu monopol samo še veča. Fb bo požrl še kar se požreti da. In seveda se s tem pravice, svoboda, konkurenca, raznolikost samo še manjša. In v prihodnje bomo pričat takim monopolom, ki si jih dane, čeprav so že, le stežka predstavljamo.
En moj mali prispevek k k upočasnitvi tega je, da: I don't have a fuc... facebook!
samogledam
# 04.05.2018 ob 15:38
po podatkih menda vsaka peta zenska pade po stopnicah, vsaka tretja se zaleti pa v omaro...mislim da vsem tem mnozicam zmedenih osebkov, tudi internetne zmenkarije v Sloveniji ne bodo prinesre blaginje, ce se v zivo ne znajo presodit kaj je slabo za njih.
pjandura
# 03.05.2018 ob 09:04
V teh naših rovtah večinoma neuporabno. V kakšnemu velikemu mestu pa dobiš.
ElTorro
# 02.05.2018 ob 23:48
In ti si nakladač, veliki nakladač ali pa zgolj kljukičar. Jaz nikoli nisem bil in nikoli ne bom ne eno ne drugo!

Ne, ti si preprosto en človek, ki na osebnem nivoju daje v nič tiste, ki imamo drugačne poglede na svet od tebe.
Verjemi, to ogromno pove o tebi. V prvi vrsti to, da kakršna koli debata s teboj nima smisla. Pa lep večer še naprej...
smbu
# 02.05.2018 ob 22:55
je imel kdo kratko pozicijo za Match Group pred to obajvo?
osservatore
# 02.05.2018 ob 22:03
Novost na Facebooku – prihaja aplikacija za iskanje partnerjev

A Cukrberg prodaja še eno meglo? Ni bila dovolj zadnja afera z zlorabo osebnih podatkov? Folk se še zmeraj svaljka po FB-ju?
dejko
# 02.05.2018 ob 20:26
Zukerman sladko - toplo vodo prodaja
a ni s tem začel?
kislec
# 04.05.2018 ob 16:23
Iz istih podatkov izhaja, da (nas) je 2/3 do 4/5 copatarjev - vsej tej večini moških " tudi internetne zmenkarije v Sloveniji ne bodo prinesle blaginje, ce se v zivo ne znajo presodit kaj je slabo za njih..."
kislec
# 03.05.2018 ob 08:59
Naslednja aplikacija bo pa za virtualno izmenjavo telesnih tekočin (glavni plus :kondoma ne bo treba).
"Prijatelji" bodo seveda lahko gledali...
seba goričan
# 03.05.2018 ob 08:34
nič slabega ne vidim v tem..spet bojo starejši moraliziral, ampak čas gre naprej..
mb128
# 02.05.2018 ob 21:16
alesi1
Veš kako? Vsaj včasih smo rekli, da je zelo pomembno če pride do tiste prve iskre. Ne vem kako lahko pride do prve iskre na internetu? Krucšlus kot temu pravimo na Štajerskem, kratki stik po slovensko?!
Jep, reala, vsaj zaenkrat, ni možno nadomestiti!
Glede fb pa samo sledeče. Najprej fb je trend in to že dolgo, fb, kolikor je vsaj meni znano, ima mnogo takšnih in drugačnih profilov. Jep, tudi lažnih. Le kako boš vse to kontroliral, kako boš vse to korigiral?! Nekateri so, jih poznam kar nekaj, poskušali preko ne vem kakšnih posredovalnic že. Mislim slika ok, opis ok, ok skratka vse. Pa je prišlo do prvega sestanka v živo. Razočaranje, veliko razočaranje. To so zgodbe premnogih, ki so si poskušali najti partnerja na tak način.
Fb kot monopol?! Kje pa, fb je kvečjemu trend oz. poskuša dajati vtis, da je trend! Posameznik še vedno odloča če bo imel tam gor profil ali ne. Torej fb kot monopol s(m)o naredili izključno ljudje in ga še delamo navkljub zadnjim dogodkom, zadnji fb aferi. Fb se namreč oprosti vse. Tudi to česar (mogoče) ne bi oprostili niti lastnemu partnerju! Jep, fb kot nekakšen superpartner lahko celo guvernanta!
In sedaj se seveda zastavlja vprašanje kako je to sploh mogoče, zakaj je to sploh mogoče?! To je mogoče samo zato ker je fb dejansko postal Matrix, proti njemu bi že po defoltu morali že zdavnaj povzdigniti glas vsi sociologi, psihologi, atropologi in ne vem kakšni še logi!
trpotec
# 02.05.2018 ob 20:34
Spet kup nekega gostilniškega cinizma med komentarji; nič čudnega, da smo v Sloveniji z vsem 20 let za kačami. Super je, da se tehnologija razvija tudi na tem področju in da ljudje niso več omejeni na spoznavanje na veselicah in v bifejih. Na tak način se lahko najdejo ljudje, ki se sicer nikoli ne bi, ki se bolje ujemajo. Kaj je v tem slabega?

Kar se tiče zbiranja podatkov, manipuliranja javnega mnenja itd. - stvar regulative in inštitucij. Kot da je kdaj v zgodovini bilo kaj drugače. Seveda nove tehnologije v kontekstu geopolitičnih trendov prinašajo tudi nova tveganja, o katerih se je treba odprto pogovarjati in jih ustrezno regulirati, vendar tehnologija sama (v tem primeru spletni zmenki v kontekstu FB) ne more zaradi tega sama po sebi biti predmet kritike, to sta dve ločeni zadevi.

Je pa zanimivo pri vsem skupaj, da se družba pomika v smer, ko bodo idealnega partnerja kmalu iskali algoritmi in s tem nadomestili staro metodo planiranih porok (kar ni enako prisilnih porok), ko so izbiro opravljali sorodniki oz. starši. :) Relativno sodobna romantična utopija, ko se dve sorodni duši spoznata povsem naključno, se na srečo vedno bolj izkazuje za točno to - statistično utopijo, ki ni družbeno optimalna, saj številne parametre, pomembne za dolgoročno stabilnost zveze (vrednote itd.) prepusti naključju oz. kasnejšemu odkrivanju.
ljubljančan72
# 04.05.2018 ob 09:03
FaceBook of Investigation = FBI.... :)
izo
# 03.05.2018 ob 23:40
retorično, kot ponavadi..
izo
# 03.05.2018 ob 23:40
cuker je lagal miljardam. kje so odškodnine za krajo osebnih podatkov, enako gugle, microsoft ipd?
_elektron_
# 03.05.2018 ob 08:10
Če komuniciraš preko interneta imaš lahko v večini primerov švinglce, lahko zavajaš skratka. V živo to (skoraj) ni mogoče.
No ja. Se nikoli nisi slisal za primer, ko se je kak tip zlagal punci, da je 10 let mlajsi? Taksne bo lazje 'sfiltrirat' preko FB.

Saj na dolgi rok se vse pokaze, samo vcasih dolgi rok niti ni cilj...
PomisliSe1x
# 03.05.2018 ob 01:25
ali kdo ve kako dobiti neodvisno, kaksno statistiko od Facebooka?

ker me res zanima, kako bo tole povezovanje potencialnih partnerjev potekalo

ce ne bo "cisto slucajno" sledilo dolocenim agendam...
mb128
# 02.05.2018 ob 21:33
ElTorro
Očitno si še enkrat in to v kratkem času dokazal da si le torro.
Mimogrede, za tvojo informacijo. Če komuniciraš preko interneta imaš lahko v večini primerov švinglce, lahko zavajaš skratka. V živo to (skoraj) ni mogoče.
Si kar si in samo od potencijalnega partnerja, od njegove presoje, je odvisno ali si ali pa ne.
Sicer pa bom zapisal še enkrat več sledeče. Ne živiš od lupine ampak od vsebine. Prevedeno za torre, torej takšne kot si ti. Ni pomemben videz, pomemben je karakter!
_elektron_
# 02.05.2018 ob 21:01
Ha, ravno kaksne 2 dni nazaj sem premisljeval, da bi tole bilo veliko blizje FBju kot pa prodajanje stvari ala bolha, ki ga ze omogoca. V osnovi podpiram; tisti, ki noce uporabljati, mu itak ni treba...
Sklonjen
# 02.05.2018 ob 20:36
Spet orodje več za pedofile ...
urosh444
# 02.05.2018 ob 18:20
bravo Cuki
RonaldoTheHorse
# 02.05.2018 ob 17:35
Politika.
mb128
# 02.05.2018 ob 23:27
ElTorro
Torej ti si boš dopisoval z nekom samo zato, da boš ko bo prišlo do sestanka v živo ugotovil da to ni to?!
Ja fino no. Sicer pa kakorkoli želiš. Vsak, prav vsak je svoje (ne)sreče kovač.
Mimogrede obstajata tako verbalna kot neverbalna komunikacija. In če ti dve komunikaciji ne korespondirata med seboj potem nekaj ni vredu. Sicer pa ti si kar dopisuj samo potem nikar ne jamraj!
Meni osebno se tak način zdi potrata energije, zguba časa.
Veš morebiti boš čez par let ugotovil kaj to pomeni spontanost, morebiti boš čez par let ugotovil, da ti lahko ena milisekunda o nekom pove več kot pa njegovo večurno nakladanje tu gor. In ti si nakladač, veliki nakladač ali pa zgolj kljukičar. Jaz nikoli nisem bil in nikoli ne bom ne eno ne drugo! Jaz imam vitrino zgolj za to da v njo dam recimo vazo ne pa partnerice!
ElTorro
# 02.05.2018 ob 21:24
Veš kako? Vsaj včasih smo rekli, da je zelo pomembno če pride do tiste prve iskre. Ne vem kako lahko pride do prve iskre na internetu?

Za tiste, ki ste (očitno) sposobni "iskrenja" le na podlagi videza, do iskre na spletu seveda ne more priti.
Zlobni genij
# 02.05.2018 ob 18:12
Če bo le možno filtrirati politično nekorektnost, potem bom zagotovo za, čeravno še zdaleč nisem samski. ;)
Kazalo