Zanimivosti
(3)
operacija
Podoben poseg z žerjavom so pred leti uspešno izpeljali tudi v Mjanmaru. Takrat so rešili 38-letno slonico, ki jo je poškodovala pehotna mina. Foto: Reuters

Dodaj v

Orjaškega slona operirali s pomočjo prostovoljnih prispevkov

V obsežnem posegu je sodelovalo 30 ljudi
12. november 2017 ob 18:11
Barranquilla - MMC RTV SLO

V kolumbijskem živalskem vrtu so uspešno izpeljali operacijo slona, ki so ga oblasti pred leti rešile iz rok kriminalne združbe. Denar za operacijo so zbrali s pomočjo prostovoljnih prispevkov.

Afriškega slona z imenom Tantor, ki je imel močno poškodovan okel, so veterinarji uspavali za tri ure, v operacijskem posegu pa je sodelovalo 30 ljudi. V obsežni in zapleteni akciji so policisti pred živalskim vrtom v mestu Barranquilla zaprli ulico, osebje živalskega vrta pa je na njej postavilo poseben žerjav, s katerim so slona med posegom dvignili.

Po poročanju BBC-ja so morali veterinarji za operacijo oblikovati posebno opremo, uporabili pa so tudi izredno močen anestetik, namenjen uspavanju največjih živali. Operacijo pettonskega slona so v živalskem vrtu želeli izpeljati že pred dvema letoma, ko se je slon poškodoval, a se je zapletlo ravno pri pridobivanju posebnega anestetika, prav tako pa v živalskem vrtu takrat niso imeli dovolj finančnih sredstev.

Tokrat so se v želji, da bi poškodovanega orjaka rešili trpljenja, odločili za zbiranje prostovoljnih prispevkov. V uspešni dobrodelni akciji je denar prispevalo več kot 100 donatorjev.

Tantorja, ki danes šteje okoli 50 let, so v kolumbijski živalski vrt sprejeli aprila 1991, potem ko so ga iz rok kriminalne združbe rešile državne oblasti. Do rešitve je skupaj z drugimi živalmi živel na skritem ranču, ki so ga vodili kriminalci, ki so se ukvarjali s preprodajo prepovedanih drog in eksotičnih živali.

M. Z.
Prijavi napako
Komentarji
RUS
# 12.11.2017 ob 18:58
Končno pozitivna novica, ki vliva še vsaj malo upanja, da še nismo čisto skrenili s poti.
Po vseh tistih novicah o migrantih, krizah, spolnem nadlegovanju, končno neka pozitivna novica.
Vsaj nekomu še ni vseeno.
vranek
# 13.11.2017 ob 01:44
Upam, da hitro okreva.
DamnDyD
# 13.11.2017 ob 05:24
Sicer vesela novioca, a vseeno... Si predstavljate, koliko živali bi bilo na tak način rešenih, če bi vsaj nekateri, ki imajo prevreč milijonov, pomagali?! #milionarshelpanimals
Kazalo