Enclava se razglaša za najmanjšo evropsko državo. Foto: Facebook
Enclava se razglaša za najmanjšo evropsko državo. Foto: Facebook

"V izogib kakršnimkoli nesporazumom želimo spomniti, da je določitev poteka kopenske meje med Slovenijo in Hrvaško pred arbitražnim sodiščem. Kljub različnim pogledom obeh držav na meji med državama ni t. i. nikogaršnje zemlje. Navedeno ozemlje je slovensko, kar je Slovenija predložila tudi arbitražnemu sodišču," so zapisali na MZZ-ju, ki so se oglasili, potem ko je neki Poljak na meji med Slovenijo in Hrvaško blizu Metlike pred kratkim ustanovil novo državo Kraljevino Enclavo.

Kot so še dodali, so seznanjeni z "naraščajočim trendom vznikanja samooklicanih mikrodržav", med katere sodi tudi t. i. Kraljevina Enclava, vendar na tovrstne "virtualne in medijsko odmevne domislice" nimajo vpliva.

Na meji med Slovenijo in Hrvaško, med Brezovico pri Metliki na slovenski in Brezovico Žumberačko na hrvaški strani, je konec aprila vzniknila nova država Kraljevina Enclava. "Najmanjšo državo v Evropi", veliko zgolj 100 kvadratnih metrov, je ustanovil Poljak Kamil Wrona, ki se je razglasil za kralja Enclava I.

Poljski turist je navdih po vsej verjetnosti dobil pri Čehu Vidu Jedlički, ki je nedolgo pred tem ustanovil državo Liberland na meji med Hrvaško in Srbijo.

Samooklicana državica ima svojo spletno stran in profil na družbenih omrežjih Twitter in Facebook. Ima svojo zastavo, glavno mesto Enclava, valuto Dogecoin in geslo "Državljan vsega sveta". Državica ima pet uradnih jezikov - angleški, poljski, slovenski, hrvaški in kitajski. Za zdaj ima 134 državljanov, so zapisali na spletni strani.