Papež je naenkrat poročil 20 parov. Foto: Reuters
Papež je naenkrat poročil 20 parov. Foto: Reuters
Papež velja za popolno nasprotje svojega predhodnika, ki je med drugim trdil, da grožnje tradicionalni družini spodkopavajo temelje človeštva. Foto: Reuters

Prvič, odkar je Frančišek pred 18 meseci postal papež, je opravil enega temeljnih krščanskih zakramentov - poroko. Tako kot že sicer kljubuje pisanim in nenapisanim pravilom Katoliške cerkve, tudi tokrat ni bilo vse tako, kot bi si verjetno želeli najbolj konservativni katoličani.

Ne samo da je papež Frančišek drugič v zgodovini poročil več parov hkrati (prstane si je v baziliki sv. Petra izmenjalo 20 parov), ampak je presenetil tudi z odločitvijo, da se pri izbiri parov, ki jih je poročil, ni oziral na klasične "znake" njihove "čistosti".

Ona ima odraslo hčer, on ima za sabo razveljavljen zakon
Med pari, ki so si obljubili večno zvestobo, sta bila tudi Gabriella in Guido, ki sta par dobrih pet let in imata otroke, zato sta bila prepričana, da bosta težko našla katerega koli (italijanskega?) katoliškega duhovnika, ki bi ju poročil - kaj šele, da bi ju poročil papež. Guido je bil namreč že poročen, a je Katoliška cerkev njegov zakon razveljavila, Gabriella pa ima odraslo nezakonsko hčer.

"Pari kot vsi drugi"
A v izjavi za javnost, ki so jo poslali iz rimske škofije, je bil papež nedvoumen: "Ti pari so pari kot vsi drugi." Gre za zelo različne pare, so še zapisali v škofiji: starejše, mlajše (mladoporočenci so stari od 25 do 56 let), nekateri že leta živijo skupaj ali pa so že dalj časa zaročeni, drugi so se šele pred kratkim spoznali ...

To je bila šele druga množična poroka, ki jo je opravil papež sam. Leta 2000 je na podoben način več parov sočasno poročil Janez Pavel II., ki je ob prazniku družin izbral osem parov z vseh koncev sveta. Še predtem, leta 1994, pa je v okviru svetovnega srečanja družin sodeloval pri poroki več parov.

Cerkev naj bo tolerantnejša do drugačnih oblik družine
Današnji poročni obred je potekal tri tedne pred začetkom dolgo pričakovane sinode o družini v Rimu, na kateri bodo škofi med drugim razpravljali o vprašanjih spolnosti pred poroko in ločitvah.

Znano je, da ima papež Frančišek precej drugačna stališča od svojega predhodnika, Benedikta XVI., saj ne skriva, da bi morala biti Cerkev tolerantnejša do "netradicionalnih" oblik družine. Že pred časom pa je poudaril, da je čas, da se Cerkev neha tako strogo držati svojih naukov o splavu, kontracepciji, spolnosti pred poroko, ločitvah in homoseksualnosti, sicer se bo sesula kot hiša iz kart, piše Reuters.