Pivo - domena žensk. Foto: EPA
Pivo - domena žensk. Foto: EPA

Zgodovinarka Jane Payton je izvedla obsežno raziskavo, ki je pokazala, da so moški pivovarnam in pivnicam začeli "vladati" šele pred 200 leti.
Pred približno 7.000 leti v državi Sumer (Mezopotamija) je bila ženska veščina priprave piva tako pomembna, da je bilo samo njim dovoljeno opravljati to delo, kot tudi vodenje tavern. Poleg tega se so imeli v starih kulturah pivo vedno za hrano in dar boginj, ne bogov.
Pivo iz medvedje sline in meda
Med 8. in 10. stoletjem so Vikingi osvajali Evropo, v glavnem pod vplivom piva, ki so ga proizvajale ženske, ker je bilo tudi v nordijski kulturi to delo in pripadajoče orodje zaupani izključno njim. Tudi na Finskem se zasluge za proizvodnjo piva pripisuje nežnejšemu spolu, prve sestavine za to pijačo pa so bile medvedja slina in med divjih čebel.
Podobno je bilo tudi v Angliji, kjer so ženske s proizvodnjo piva prinašale pomemben dodaten vir dohodka svojim družinam. Pivo je bilo med tamkajšnjimi ženskami izjemno priljubljeno, za zajtrk pa ga je redno pila tudi kraljica Elizabeta I.
Konec 18. stoletja in s pojavom industrijske revolucije je nov način proizvodnje piva zmanjšal vlogo žensk in primat so prevzeli moški. "Vem, da bodo moški šokirani, ko to slišijo, a za pivo se morajo zahvaliti ženskam," končuje Jane Payton.