Dani Mathers je lani postala Playboyeva zajčica leta. Foto: Reuters
Dani Mathers je lani postala Playboyeva zajčica leta. Foto: Reuters
Mathersova se je po objavi posnetka opravičila, a ni zadostovalo. Foto: Reuters

29-letna Dani Mathers, fotomodel in Playboyeva zajčica leta 2015, je julija s svojimi tisočerimi sledilci delila na skrivaj posnet posnetek 70-letne obiskovalke fitnesa med preoblačenjem, ob tem pa pripisala: "Če jaz ne morem tega ne-videti, tudi vi ne boste."

Mathersova se je pozneje za posnetek opravičila, češ da ga je javno objavila po nesreči. "To je bilo absolutno narobe in ni bil moj namen. Vem, da sramotenje nekoga zaradi njegovega telesa ni pravilno. Nisem tak tip človeka," se je branila.

Telovadnica LA Fitness je po incidentu Mathersovi preklicala njeno člansko izkaznico in ji prepovedala vstop v vse svoje izpostave. Podpredsednica telovadnice Jill Greuling je dejanje Mathersove označila za "grozljivo" in ga prijavila losangeleški policiji, ki je takoj sprožila preiskavo zaradi "nezakonitega razpečevanja" fotografije.

Ponižujoče dejanje
"Čeprav sramotenje telesa samo po sebi ni zločin, pa obstajajo določene okoliščine, v katerih to lahko postane, če gre za vdor v zasebnost s ciljem sramotenja telesa. In tega ne bi smeli tolerirati," je v izjavi za javnost sporočil losangeleški odvetnik Mike Feuer. "Sramotenje telesa je ponižujoče, s pogosto bolečimi in dolgotrajnimi posledicami. Žrtvam se roga in jih stigmatizira, sesuje njihovo samospoštovanje in vzdržuje škodljivo predpostavko, da bi morali primerjati naše edinstvene videze z retuširanimi predstavami 'popolnega telesa'."

Odvetnik Mathersove Tom Mesereau je za Guardian povedal, da njegova stranka nikdar ni imela namena kršiti zakona o zasebnosti. "Zelo sem razočaran, da so Dani Mathers obtožili kakršne koli kršitve. Nikdar ni skušala vdreti v zasebnost kogar koli ali kršiti zakona," jo brani.

Mathersovi preti do pol leta zaporne kazni in tisoč dolarjev globe, zaslišanje pa je napovedano za 28. november.

Pred nekaj meseci je sicer kalifornijsko sodišče razsodilo, da je na skrivaj posnet snapchat najstnika med masturbiranjem na stranišču nezakonit vdor v zasebnost. Odvetniki za državljanske pravice pa se po večini strinjajo, da je po kalifornijski zakonodaji fotografiranje ali snemanje na stranišču brez privolitve kršitev "upravičeno pričakovane zasebnosti".