Sin Charlieja Chaplina je ob predstavitvi projekta sredi tedna ponovno oživil zgodbe o nesrečnem otroštvu svojega očeta. Foto: EPA
Sin Charlieja Chaplina je ob predstavitvi projekta sredi tedna ponovno oživil zgodbe o nesrečnem otroštvu svojega očeta. Foto: EPA
Otroci Charlieja Chaplina - Michael Chaplin, Victoria Chaplin and Eugene Chaplin Foto: EPA
Chaplinova kariera, sicer prežeta tako z oboževanjem kot tudi polemičnostjo, je trajala več kot 75 let. Foto: EPA

Njegovo odprtje je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP napovedano v začetku leta 2016.

Veličastno belo poslopje ob Ženevskem jezeru, kjer je Chaplin preživel zadnjih 25 let, in obsežen park v naslednjih dveh letih čaka prenova, ki bo predvidoma stala več kot 40 milijonov švicarskih frankov (32,5 milijona evrov).

Po besedah kustosa Yvesa Duranda načrtujejo ureditev edinstvenega muzeja, v katerem bosta združeni kultura in zabava.

Za pridobitev gradbenega dovoljenja so potrebovali sedem let, predtem pa so morali pet let čakati, da se je na sodišču razpletel spor z enim izmed sosedov, ki so ga skrbele posledice preureditve hiše v muzej. "Zdaj je vse urejeno. Imamo sredstva, vodjo projekta, arhitekta, pa tudi Chaplinova družina je dala zeleno luč," je še dejal Durand.

Nesrečno otroštvo Chaplina
Sin Michael, ki je po očetovi smrti na božič leta 1977 v stavbi živel do leta 2008, je ob predstavitvi projekta sredi tedna ponovno oživil zgodbe o nesrečnem otroštvu svojega očeta.

Charlie Chaplin, rojen v Brixtonu, je prvič na odru nastopil že kot otrok. Po očetovi smrti zaradi alkoholizma je ob materinih depresijah preživljal zmedeno mladost med šolo, ulico in občasnimi nastopi v gledališču. "Hiša ob Ženevskem jezeru je bila hiša njegovih sanj, kot je pokazal tudi v svojem filmu Moderni časi," je dejal Michael.

Preureditev Chaplinove hiše v muzej bo obsegala dva sklopa - prenovo 200 let stare neoklasicistične vile Manor de Ban in izgradnjo novega poslopja, v katerem bo urejeno muzejsko razstavišče, še piše AFP.

Chaplin je debitiral leta 1914 v krajšem filmu Making a living, leta 1915 pa je z vlogo v filmu Potepuh ustvaril enega najslavnejših likov svetovnega filma - zvitega potepuha v prevelikih hlačah, s potlačenim klobukom, prevelikimi čevlji in sprehajalno palico.