Pred nezgrešljivo mestno fresko Roslyn Cafe. V Severnih obzorjih so 'Roslyn' pojasnjevali z anekdoto, da sta Cicely ustanovili lezbijki Cicely in Roslyn. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Pred nezgrešljivo mestno fresko Roslyn Cafe. V Severnih obzorjih so 'Roslyn' pojasnjevali z anekdoto, da sta Cicely ustanovili lezbijki Cicely in Roslyn. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ista freska v uvodnem prizoru Severnih obzorij z losom. Foto: MMC RTV SLO
Zasedba TV-serije v polni postavi.
Okoli The Bricka na Glavno cesto. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Čeprav naj bi se Severna obzorja (trenutno lahko ponovitve gledamo na Kanalu A) odvijala na Aljaski, pa je snemanje v tej najsevernejši in izjemno izolirani ameriški zvezni državi mnogo predrago, zato so se filmarji odločili prisrčno serijo o newyorškem zdravniku, ki "pade" v aljaški ritem, posneti malce južneje - v Washingtonu.
Aljaska predraga za filmarje
Kaskadno gorovje ni ravno tako impresivno kot Aljaška veriga, medvedov je malce manj, gozdovi pa ne tako prostrani, a Washington vseeno več kot zadostuje za ustvarjanje klasične aljaške podobe. Ustvarjalci Severnih obzorij naj bi navdih za mali, slikoviti zaselek na robu divjine, poln bizarnih likov, dobili v Talkeetni, očarljivem mestecu pod Mount McKinleyjem.
Za potrebe serije so našli dokaj dober približek - fiktivni Cicely je postal Roslyn, mestece z 2.000 prebivalci v osrednjem delu Washingtona. Ko po eni izmed stranskih cest skozi borov gozdiček zapeljete mimo krajevne table, vas pričaka pogled na zapuščen košček klasične Amerike: po razpokani cesti se dviga prah, ob njej samevajo "pick-up" poltovornjaki, oldtimerji in staro železje, preraščeno s cvetečim slezom. Prav lahko bi bil Cicely. Prav lahko bi tudi bilo mesto duhov.

The Brick, ordinacija, trgovina ...
Na ovinku pa uzremo prepoznavno stavbo, ki zbriše vsak dvom, da smo morda zgrešili destinacijo - The Brick. Masivna opečnata stavba, na hitrico ometana z belo fasado, in retroneonskim napisom, je Hollingova (John Cullum) gostilna - kraj, kjer so glavni junaki Severnih obzorij zahajali na vrček aljaškega piva.
Za šankom srečamo skorajda še edine žive duše kraja - v kariraste srajce in raztegljive kavbojke oblečene "kerlce", ki se ne pustijo motiti med srkanjem popoldanskega okrepčila.
Na drugi strani ceste prepoznamo Ruth-Annino (Peg Phillips) trgovinico - videti je pristno aljaška, kar v prevodu pomeni - odpadajoč omet, izdelki poteklega roka in taki, kot bi jih našli v tistih odročnih severnjaških krajih, kjer imajo avanturisti na poti do severnega tečaja zadnjo možnost založiti se s konzervami in suhimi obarami. Da je tu nekoč za pultom stala Ruth-Anne, izdajajo porumenele fotografije na stenah z avtogramom že pokojne Peg Phillips.
Obledeli posterji, zastareli koledarji
Čez cesto opazimo dr. Fleischmanovo (Rob Morrow) ordinacijo - tu sta pred 15 leti tiste klasične dovtipe izmenjavala newyorški zdravnik in njegova nezgovorna indijanska asistentka Marilyn (Elaine Miles), danes je za nepretencioznimi svetlo turkiznimi lesenimi vrati prodajalnica s spominki. Northern Exposure majice, Northern Exposure skodelice, Northern Exposure tablice in Northern Exposure koledarji. Po možnosti taki iz leta 1995.
Prodajalka navidez z navdušenjem odgovarja na ista vprašanja, kot jih verjetno dobiva že zadnjih 15 plus let. "Ja, tukaj so snemali Severna obzorja. Ne, ne na Aljaski. Tukaj. Ja, res. Brick je na vogalu."
Če se ne bi ozrli okoli mesta na popolnoma opuščeno glavno ulico in izložbe, ki so videti, da jih je nekdo prepustil soncu, pajkom in vlagi tam okrog leta 1972, bi rekla, da Roslyn danes živi od spominov na uspešno serijo. A "živi" je vseeno pretiran izraz za zaselek, ki je par avtov in zlovoljnih kavbojcev stran od mesta duhov.
V spodnji galeriji si lahko ogledate nekaj podob Roslyna danes, v naslednjem delu pa sledita North Bend in Snoqualmie, kjer so snemali Twin Peaks.
Tekst in foto: Kaja Sajovic
kaja.sajovic@rtvslo.si