Bao Bao (na sliki) je veljal za najstarejšega pando na svetu. Foto: EPA
Bao Bao (na sliki) je veljal za najstarejšega pando na svetu. Foto: EPA

Bao Bao je v Berlin prišel leta 1980 kot darilo, saj ga je takratni kitajski voditelj Hua Guofeng ob obisku mesta podaril takratnemu nemškemu kanclerju Helmutu Schmidtu.

Skupaj z njim je v Berlin prispela tudi njegova družica Tjen Tjen, ki pa je leta 1984 poginila. Odtlej je Bao Bao živel sam - leta 1991 so ga sicer v Londonu skušali spariti s samico Ming Ming, a se nista ogrela.

Leta 1994 so Kitajci berlinskemu živalskemu vrtu obljubili novega pando in res je leto pozneje v Berlin prispela samička Yan Yan, toda niti njej ni uspelo, da bi omrežila črno-belega vdovca. Yan Yan je poginila leta 2007, stara je bila 22 let.

Pet let pozneje se je poslovil še Bao Bao. Kot so sporočili iz berlinskega živalskega vrta, je poginil "mirno v spanju". Našli so ga zjutraj v njegovi ogradi. Izvedli bodo avtopsijo, da ugotovijo vzrok pogina, so še sporočili.

Edina dva živalska vrtova v Evropi, v katerih še najdemo pande, sta tako ostala dunajski in madridski. V divjini živi še okoli 1.600 primerkov te ogrožene vrste, okoli 300 pa jih živi v ujetništvu, večinoma na Kitajskem.