Angela Merkel je ob lanski zmagi prepevala pesem Tage wie diese skupine Die Toten Hosen. Foto: EPA
Angela Merkel je ob lanski zmagi prepevala pesem Tage wie diese skupine Die Toten Hosen. Foto: EPA

Priljubljena nemška punkrockovska skupina se je podpisala pod uspešnico Tage wie diese, ki pa so jo na svojih zborovanjih pogosto uporabile tudi politične stranke. Glasbenikom to ni bilo prav nič pogodu, kar so večkrat tudi javno poudarili, a dodali, da nimajo nič proti, če se ta pesem uporabi ob proslavljanju.

A prste je po njihovi pesmi stegnila tudi nemška kanclerka Angela Merkel, ko je njena stranka CDU lani znova zmagala na volitvah. Toda Campino je zdaj v svoji avtobiografiji, katere odlomke je danes objavil Der Spiegel, razkril, da se mu je Merklova za to pozneje tudi opravičila.

Poklicala ga je s pojasnilom
"Dragi gospod Campino, kličem vas zato, ker smo zlorabili vašo pesem na volilni večer," je klic Merklove štiri dni pozneje opisal pevec s pravim imenom Andreas Frege.

"Brez skrbi, to ne bo prihodnja CDU-jeva himna, vendar pa lahko rečem, da ste napisali res lepo pesem. Nehali smo jo predvajati na shodih stranke, saj ste dejali, da vam to ni všeč, vendar pa ste tudi dodali, da nimate nič proti, če se pesem poje ob proslavljanju zmag," mu je kanclerka pojasnila, zakaj so pesem vseeno uporabili, in mu povedala tudi, da je opazila, da so bili njegovi prijatelji na Facebooku zaradi uporabe pesmi na volilni večer precej jezni.

Zgrožen, a tudi ganjen
Campino je še dodal, da je bil nadvse osupel, da ga je poklicala, poroča Reuters.

"Bila je mešanice presenečenja in groze. Groza, da ni imela početi nič drugega, kot klicati mene, a bil sem tudi ganjen, da se je potrudila vse razložiti na tako sproščen način," je pojasnil.