Policisti - konjeniki občasno tudi predstavijo svoje delo javnosti. Foto: BoBo
Policisti - konjeniki občasno tudi predstavijo svoje delo javnosti. Foto: BoBo
Pluto Steaka XXVII
Ena izmed novih pridobitev, lepotec Pluto Steaka XXVII. Foto: Kobilarna Lipica
Policijski konji
Konji pomagajo pri izvajanju operativnih, promocijskih in protokolarnih nalog. Foto: BoBo

Policisti lipicance uporabljajo za izvajanje operativnih, promocijskih in protokolarnih nalog. Vsi lipicanci so nastanjeni na Postaji konjeniške policije Ljubljana, kjer že imajo izkušnje z njimi. Na podlagi dogovora pa bo policija v prihodnjih letih dobila še tri lipicance, od katerih bodo nekateri nastanjeni tudi v drugi konjeniški enoti policije v Mariboru.

Službene konje Policija uporablja ob zavarovanju vseh vrst prireditev, shodov, protestov in demonstracij, kjer se pričakuje množično kršenje javnega reda in miru. Konji so nepogrešljivi kot pomoč drugim policistom na zahtevnih terenih, kot so gozdovi in obrežja rek, pri širših blokadah, pri načrtovanih akcijah za iskanje oseb in prijetje storilcev kaznivih dejanj, za iskanje nasadov konoplje in na splošno za delo na težje dostopnih krajih. Med pomembnejšimi je tudi delo na državni meji, zlasti na območjih, na katerih je vožnja z vozili otežena ali pa so celo neprevozna. Njihove naloge na državni meji so usmerjene predvsem v preprečevanje vstopa ilegalnih prebežnikov ter vnosa prepovedanih drog in orožja. Uporabljajo pa jih tudi za protokolarne naloge in preventivno dejavnost.

Središči v Ljubljani in Mariboru
Trenutno je sicer na Postaji konjeniške policije Ljubljana zaposlenih 20 delavcev, od tega jih ima 18 izpit za policista konjenika. Uporabljajo 15 konj, med katerimi so štirje slovenske toplokrvne pasme, osem avtohtonih lipicancev, dva konja češke toplokrvne pasme in en konj pasme westfalec. Povprečna starost službenih konj je 10,6 leta, policijske naloge pa v povprečju opravljajo 5,5 leta. V Mariboru pa je zaposlenih šest policistov konjenikov, ki uporabljajo pet službenih konj. Med njimi so trije slovenske toplokrvne pasme, po en litvanske toplokrvne pasme in pasme rheinlander. Povprečna starost službenih konj je 12,6 leta, policijske naloge pa v povprečju opravljajo 7,4 leta.

Sodelovanje med Kobilarno Lipica in policijo traja že vrsto let. "To ni le sodelovanje pri dobavi konj, pač pa tudi pri izobraževanju, pripravi konj ter pri oblikovanju protokolarne enote konjeniške policije, ki bo služila za potrebe državnega protokola," je dejal strokovni vodja kobilarne Janez Rus.

Dva lipicanca policija dobila ob obisku papeža
Jeseni 2010 sta policija in Kobilarna Lipica podpisali sporazum o medsebojnem sodelovanju, v skladu s katerim Kobilarna Lipica izbrane konje, ki so tako po značaju kot po znanju primerni za delo v policiji, s sklepom vlade prenese v upravljanje ministrstvu za notranje zadeve. Tako so leta 2011 med policijske konje prispeli tudi prvi lipicanci. Dva lipicanca pa je Kobilarna Lipica slovenski policiji podarila že leta 1996 ob takratnem obisku papeža v Sloveniji.

Letos bodo policiji predali dva konja, prihodnje leto pa še preostale štiri, saj potrebujejo za izpolnjevanje vseh obveznosti še šest konj. Policisti lipicance za opravljanje nalog usposobijo približno v enem letu, tako da lahko "delo opravljajo enakovredno kot njihovi rjavi kolegi", piše na spletni strani policije. Slovenska policija je konje začela uporabljati že leta 1920, ko je bila ustanovljena prva konjeniška enota.

Tokrat so policiji predali mlada žrebca, ki sta opravila preizkus delovne sposobnosti in jih za potrebe lipiške jahalne šole niso potrebovali. Konjeniška policija ima svoje standarde in v svojih enotah uporabljajo le lipicance moškega spola, ki jih pozneje kastrirajo. "S kastrati je najlažje delati, žrebci so namreč preveč temperamentni za njihove potrebe, prav tako pa pri svojem delu ne uporabljajo kobil," je še dejal Rus.

Novi pridobitvi policije sta tako Pluto Steaka XXVII., ki je bil skoten 12. aprila leta 2008 in Favory Monteaura XIX., ki je dan mlajši.