Predstavnica zunanjega ministrstva se zagovarja, da je šlo za nedolžni spodrsljaj in da je imel minister v mislih državo Sveti Krištof in Nevis (na sliki). Foto: Reuters
Predstavnica zunanjega ministrstva se zagovarja, da je šlo za nedolžni spodrsljaj in da je imel minister v mislih državo Sveti Krištof in Nevis (na sliki). Foto: Reuters

Waszczykowski je novinarjem dejal, da se je med obiskom ZN-a v New Yorku, kjer je lobiral za nestalni sedež, sešel s predstavniki skoraj 20 držav, vključno "sploh prvič v zgodovini poljske diplomacije" z nekaterimi karibskimi državami. "Denimo z ministri držav, kot sta Belize in San Escobar." San Escobar seveda ne obstaja, niti ne obstaja država s podobnim imenom.

Predstavnica poljskega zunanjega ministrstva Joanna Wajda je dejala, da je šlo zgolj za manjši spodrsljaj in da je imel Waszczykowski v mislih Sveti Krištof in Nevis, otoško državo v karibskih Malih Antilih, katere angleško ime je Saint Kitts and Nevis, špansko pa San Cristobal y Nieves.

A pojasnilo ni ustavilo plaza spletnih šal pod oznako #SanEscobar, vključno z izmišljeno zastavo, fotografijami idiličnega otočja in nizom lažnih novic o fiktivni državici, poroča AP. Neznani avtorji so se celo toliko potrudili, da so objavili zmontirane fotografije gradnje orjaškega kipa, ki ga Waszczykowskemu in dobrim bilateralnim odnosom na čast gradijo Escobarčani.

Neki poljski uporabnik Twitterja pa je v epilog zapisal naslednjo bodico: "Smešno je, dokler se ne zaveš, da so edine zaveznice, ki so ostale Poljski, Belorusija, Madžarska in namišljena karibska država." Poljska namreč v zadnjem letu in pol s svojo konservativno vlado in spornimi reformami naglo izgublja podporo mednarodne skupnosti.