Preprosta pošiljka na Mars bi vas stala celo premoženje. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Preprosta pošiljka na Mars bi vas stala celo premoženje. Foto: freedigitalphotos.net

Deček se je obrnil na britanski Royal Mail z vprašanjem, kakšen bi bil strošek poštnine pisma na Mars. Izračun Nase pa se je na koncu izkazal daleč nad finančnimi zmožnostmi večine otrok. Deček Oliver, ki si želi postati astronavt, tako najverjetneje ne bo mogel poslati pisma na Mars.

Royal Mail je dečku v odgovoru pojasnil, kako je bila številka izračunana. "Gorivo je zelo drago in zajema stroške pošiljanja pisem okoli našega planeta," je zapisal svetovalec za potrošnike Andrew Smout.

Nasa je tudi sporočila, da je njihov zadnji obisk Marsa, kamor so poslali robotizirano vozilo Curiosity, stal okoli 700 milijonov dolarjev.

"Sama vesoljska ladja je zelo majhna, tako da je shranjevanje ekskluzivno. Glede na to, koliko vesoljska ladja tehta, bi v primerjavi s tem, koliko stane pot na Mars, nekaj, kar tehta do 100 gramov, stalo okoli 18.000 dolarjev," pojasnjuje Smout in dodaja, da bi morali na pismo nalepiti 18.416 znamk.

Oliver iz severozahodne Anglije je v odgovoru britanski pošti Royal Mail zapisal: "Pošiljanje pisma na Mars je zelo drago. Koliko znamk bi potreboval!" In se jim zahvalil za odgovor.