Pametni jopič je opremljen s kamero in senzorji, ki zaznavajo pasji lajež. Foto: Reuters
Pametni jopič je opremljen s kamero in senzorji, ki zaznavajo pasji lajež. Foto: Reuters

ajsko podjetje je razvilo "pametni jopič", ki bi lahko klateške pse spremenil v varuhe bangkoških ulic.

Tajska mesta so polna potepuških psov, prebivalci pa jih dojemajo predvsem kot nepotrebno nadlogo. V oglaševalskem podjetju iz Bangkoka so tako dobili idejo, ki bo pomagala množico potepuških psov spremeniti v "premične varnostne kamere". Nadejajo se, da bodo s tem rešili dve težavi ‒ potepuškim psom bodo dvignili vrednost v očeh javnosti, hkrati pa bo poskrbljeno za višjo stopnjo varnosti na tajskih ulicah.

Pri podjetju so razvili poseben pasji jopič, opremljen s skrito kamero in senzorji, ki zaznavajo pasji lajež. Ko se pes, ki nosi jopič, oglasi, se tako sproži neposreden videoprenos tega, kar je pred njim. Ogled prenosa je mogoč z računalniško ali mobilno aplikacijo.

"Ljudje bodo spoznali, da lahko potepuški psi postanejo nočni stražarji skupnosti," je povedal Pakornkrit Khantaprap, član skupine, ki stoji za idejo. Ustvarjalci tako upajo, da se bo s tem izboljšal odnos prebivalstva do psov, ki živijo na ulicah.

Martin Turner s fundacije Soi Dog, ki se ukvarja z reševanjem zapuščenih psov in mačk na Tajskem, iniciativo pozdravlja. Ob tem dodaja, da je na Tajskem precej mučenja živali, čeprav so leta 2014 sprejeli zakon, ki kakršno koli izživljanje nad živalmi kaznuje z zaporom do dveh let in plačilom do 1000 evrov kazni.

Projekt je sicer še v povojih, razvijalci pa sporočajo, da bo pred vpeljavo pametnih jopičev na tajske ulice potrebnih še veliko testov.