Rubin, ki ga prodaja dubajski poslovnež, je kar nekajkrat večji od tega na fotografiji. Foto: EPA
Rubin, ki ga prodaja dubajski poslovnež, je kar nekajkrat večji od tega na fotografiji. Foto: EPA

81-letni Muhamad Jetha je dragi kamen, za katerega domnevajo, da je največji rubin na svetu, kupil pred 20 leti v nekam rudniku v Tanzaniji. Ko se je pozneje preselil v Kanado, je dal kamen shraniti v neko banko v Dubaju in se tako izognil plačilu davka na luksuz. "Poslal sem ga v Dubaj, ker tam ni to ni obdavčeno. Moja hči je vsa ta leta skrbela za kamen. Ampak zdaj imam 81 let. V tem času, ki mi je še ostal, bi ga rad prodal," je povedal dubajskemu časniku 7 Days.

Prepričan je, da bo kupec (za zdaj še čaka nanj) lahko kamen uporabil tudi za kaj nekonvencionalnega: "Nikakor ga ne bo lahko rezati. Ampak strokovnjaki pravijo, da ima izjemno lepo obliko in da bi odlično krasil pročelje kakšne hiše ali kakšno pisarno. Je edinstven. Upam, da bodo ljudje to spredvideli, prišli do mene in mi ponudili pravo ceno."

Ogromen rubin je nazadnje prodajalo neko angleško podjetje leta 2010. Čeprav je bil ocenjen na 17,36 milijona dolarjev, so ga na koncu prodali za pet milijonov manj, saj se je pozneje izkazalo, da je bilo potrdilo o oceni vrednosti ponarejeno, poroča spletna stran Al Arabija.