Danes je dan rezerviran za smeh. Foto: EPA
Danes je dan rezerviran za smeh. Foto: EPA
false
V Indiji se je na svetovni dan smeha zbralo okoli 400 članov različnih smejalnih klubov. Pravijo, da je smeh najboljše zdravilo. Foto: EPA

Letos so na Mednarodnem inštitutu za smeh Maribor praznovanje svetovnega dneva smeha razširili na ves teden smejanja, pozitivno energijo smeha pa so v preteklih dneh širili tudi v nekaterih drugih slovenskih mestih.

Letos so se na inštitutu odločili, da nasmejijo še več ljudi in smeh prek strokovno izobraženih vaditeljev joge smeha pripeljejo v različne institucije in kraje po vsej Sloveniji. Tako so se z brezplačnimi urami smejalne vadbe v preteklih dneh že predstavili tudi v Ljubljani, Celju in Logatcu.

Smejoči sprehod v Kopru
V Sloveniji je bila začetnica in pobudnica praznovanj svetovnega dneva smeha vaditeljica joge smeha iz Kopra Karmen Pribac, ki je prvič organizirala praznovanje na koprski plaži leta 2010.

Tudi letos bo vrhunec praznovanja v Kopru, kjer se bodo ob 11. uri zbrali v parku z vodometom pri koprski tržnici, od koder se bo začel smejoči sprehod po mestnih ulicah. Opoldne se bo v amfiteatru dvorane Bonifika začel program, ki bo vključeval tudi predstavitev smeha, prikaz smejalne vadbe za vse in predavanje o vplivu joge smeha na posameznikovo ustvarjalnost.

Pobuda iz Indije
Svetovni dan smeha po svetu praznujejo vsako prvo nedeljo v mesecu maju vse od leta 1998, ko je prvo praznovanje organiziral začetnik joge smeha in pobudnik svetovnega dneva smeha Madan Kataria iz Indije.

Na ta dan vaditelji in učitelji joge smeha organizirajo smejalne terapije po več kot 70 državah sveta, praznovanje poteka v obliki smejalnih delavnic - vadb smejalne joge. V indijskem mestu Bopal se je tako zbralo več kot 400 članov različnih smejalnih klubov, ki so ob tej priložnosti poudarili, da je smeh najboljše in najcenejše zdravilo.