Hamaček je zatrdil, da je pozabil, da zaradi bolečin v hrbtenici uživa zdravila, kombinacija z alkoholom pa je prispevala k njegovi
Hamaček je zatrdil, da je pozabil, da zaradi bolečin v hrbtenici uživa zdravila, kombinacija z alkoholom pa je prispevala k njegovi "utrujenosti". Foto: EPA

36-letni predsednik češkega parlamenta je medijem zatrdil, da je pozabil, da zaradi bolečin v hrbtenici jemlje zdravila, kombinacija z alkoholom pa je prispevala k njegovi "utrujenosti". "Žal mi je. Popil sem le dve šilci slivovke," je zagotovil politik.

V znak neke vrste opravičila je v dobrodelne namene daroval 10.000 kron (slabih 370 evrov), poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

"Pridiga vodo, pije žganje"
Od marca lani sicer velja prepoved prodaje alkohola v vseh lokalih parlamenta, prav Hamaček pa je bil med tistimi, ki so se za to prepoved odločno zavzemali, na koncu pa jo je tudi uveljavil.

"Debate o tem, ali je med zasedanji v parlamentu mogoče piti alkohol ali ne, bi moralo biti konec. Mislim, da je s to odločitvijo vprašanje jasno rešeno," je takrat, ko je prepoved prodaje alkohola začela veljati, izjavil očitno ne vedno trezni Hamaček. "Pridiga vodo, pije pa žganje," so ga danes zato zbodli v enem izmed čeških časopisov.

Kljub prepovedi pa alkohol iz češke parlamentarne stavbe sicer ni povsem izginil. "Če želim piti in v parlamentarni restavraciji ne morem dobiti niti piva, potem steklenico preprosto s seboj prinesem od zunaj," je pred časom dejal vodja stranke TOP 09 Karel Scwarzenberg.

Predsednikov "virus"
Predlani pa so morali poročanje medijev, da se je Miloš Zeman pijan primajal na odprtje razstave češkega kraljevega nakita, zanikati tudi v uradu predsednika republike. "Nisem pijan, zbolel sem za nekim virusom," se je Zeman branil obtožb o tem, da se je pijan udeležil dogodka.

Zadeva se je vseeno hitro razširila po družbenih omrežjih, Čehi pa so se iz svojega predsednika ponorčevali z objavljanjem fotografij v opitem stanju, krasila pa so jih gesla: "Odpravljam se ven po virus!" Zeman je ob neki priložnosti tudi pohvalil Winstona Churchilla in njegovo ljubezen do viskija, za primerjavo pa je omenil Hitlerja, velikega ljubitelja čaja in vegetarijanca, ki je izgubil vojno, medtem ko je Churchill pil in zmagal.