Študentje s Harvarda že tradicionalno blestijo v debatah. Foto: AP
Študentje s Harvarda že tradicionalno blestijo v debatah. Foto: AP

Le nekaj mesecev po tem, ko so osvojili naslov prvakov, je debatna ekipa s Harvarda izgubila proti ekipi, v celoti sestavljeni iz zapornikov. Obračun je potekal v zaporu Eastern Correctional Facility, kjer lahko obsojenci obiskujejo predavanja gostujočih profesorjev iz bližnjega kolidža Bard in kjer so zaporniki ustanovili priljubljeni debatni krožek. Prejšnji mesec so na prijateljsko soočenje povabili dodiplomske študente Harvarda, aktualne državne prvake v debatiranju.

A kot poroča AP, tudi newyorški zaporniki naglo pridobivajo sloves. V dveh letih, odkar so ustanovili krožek, so med drugim premagali ekipo iz slovite vojaške akademije West Point in ekipo Univerze v Vermontu. Zdaj vsakoletni spopad z West Pointom je celo prerasel v pravo športno rivalstvo.

Predavatelji na Bardu, ki delajo z zaporniki, nad njihovim zadnjim uspehom niso presenečeni. "Za študente v zaporu veljajo popolnoma enaka merila, ravni zahtevnosti in pričakovanja kot za študente na glavnem kampusu Barda," je povedal Max Kenner, izvršni direktor Bardove zaporniške pobude, ki deluje v šestih newyorških zaporih. "Ti študentje so resni. Fakulteta nanje nikakor ne gleda zviška ali jih podcenjuje."

Dostojanstveno sprejeli poraz
Študentje Harvarda so poraz prenesli športno. "Malo je ekip, ki bi bolj s ponosom sprejele poraz kot izredno inteligentna in elokventna ekipa, s katero smo se pomerili ta konec tedna," so zapisali na svoji strani Facebooka. "In izjemno hvaležni smo Bardu in Eastern Correctional Facilityju za vse delo, ki ga opravljajo, in za organizacijo tega dogodka."

Proti Harvardu so morali zaporniki zagovarjati stališče, ki so mu nasprotovali: da bi morale javne šole imeti pravico zavrniti dijake, katerih starši so v ZDA vstopili nezakonito. Zaporniki so pri tem uporabili argumente, na katere ekipa s Harvarda ni pomislila. Trije študentje s Harvarda so replicirali, komisija, sestavljena iz nevtralnih razsodnikov, pa je za zmagovalce razglasila zapornike. "Da smo zmagali, je lepo, ni pa najpomembneje," je povedal Kenner in dodal, da so debatni krožek ustanovili z namenom, da bi se študentje naučili izražati naučeno.

Zaporniki lahko prek omenjenega programa, ki ga pretežno izvaja Bard, pridobijo vrsto različnih certifikatov. V program je vpisanih okoli 15 odstotkov vseh zapornikov, od katerih so nekateri šolanje nadaljevali celo na elitnih univerzah Yale in Columbia. In še to: v zaporu se učijo brez pomoči spleta, ampak so odvisni od virov, ki jim jih zagotavlja kolidž. "Iz vsake priložnosti, ki jo dobijo, iztisnejo največ," pravi občudujoče Kenner.