Podatki državnega statističnega urada kažejo, da je med prebivalci Slovenije 9699 takšnih, ki so se rodili na petek trinajstega. Na
Podatki državnega statističnega urada kažejo, da je med prebivalci Slovenije 9699 takšnih, ki so se rodili na petek trinajstega. Na "nesrečni" dan pa sta bili rojeni tudi zvezdniški dvojčici Mary-Kate in Ashley Olsen. Foto: EPA

Letos je bil na koledarju le en petek, 13., in sicer junija. Leto 2015 pa bo še posebej "zlovešče", saj dnevi "padejo" tako, da bomo doživeli kar tri "najbolj nesrečne dneve" - februarja, marca in novembra. Vsako leto je najmanj en petek 13. in največ trije.

Izvira najverjetneje iz Svetega pisma
Vraževerje, da petek, 13., prinaša nesrečo, se je pojavilo šele v 20. stoletju, izvira pa najverjetneje iz Svetega pisma. Adam in Eva naj bi na petek jedla prepovedano jabolko, Jezus je bil križan na petek po zadnji večerji s 13 gosti (on in 12 apostolov) - 13. je bil prav Jezusov izdajalec Juda Iškariot. Vsesplošna fobija pred petkom, 13., najverjetneje izvira prav iz tega. Petek je bil v starem Rimu dan pogubljenja - takrat so izvrševali smrtne kazni, medtem ko so druge predkrščanske religije, Kitajci, pa tudi poznejši islam, petek spoštovali kot svet dan.

Številka 13 je predstavljala ženskost, ker je ustrezala številu mesečnih ciklov v letu (28 x 13 = 364), kar je bilo v patriarhalni družbi sinonim za "hudičevo orodje". Nekateri verjamejo, da so se zlovešča znamenja združila 13. oktobra 1307, ko je dal francoski kralj Filip IV. aretirati in mučiti na stotine vitezov templarjev.

Roosevelt na ta dan nikoli ni odšel na pot
Strah pred tem dnem ima celo svoje ime - paraskavedekatriafobija, strah pred številko 13 pa se imenuje frigatriskaidekafobija. Petek, 13., je preganjal tudi nekatere znane osebnosti. Nekdanji ameriški predsednik Franklin D. Roosevelt na ta dan nikoli ni odšel na pot, v Belo hišo pa tudi nikoli ni povabil 13 gostov. Število 13 je strah v kosti menda nagnalo tudi Napoleonu.

Ker število 13 velja za nesrečno, številni hoteli nimajo sobe št. 13, pa tudi nekatere letalske družbe na svojih letalih nimajo 13. vrste. Sicer pa zanimivo petek, 13., velja za dan, ko se zgodi najmanj nesreč in drugih nezgod, saj so ljudje še posebej previdni. V indijski in mehiški kulturi pa 13 velja celo za srečno število.