V organizaciji Felinološkega društva Ljubljana bo danes in v nedeljo v Biotehniškem izobraževalnem centru tradicionalna mednarodna razstava mačk. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
V organizaciji Felinološkega društva Ljubljana bo danes in v nedeljo v Biotehniškem izobraževalnem centru tradicionalna mednarodna razstava mačk. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Obiskovalci bodo lahko videli različne pasme mačk v pisanih barvnih odtenkih. Foto: Reuters

Na mednarodni razstavi mačk v dveh razstavnih dneh običajno sodeluje okoli 400 pasemskih mačk. Nekatere pasemske predstavnice so v slovenskem prostoru zelo redke ali pa jih ni. Na razstavi bodo sicer prisotne tudi mačke iz Slovenije, ki so si v preteklem letu priborile naziv zmagovalk v posameznih kategorijah in dosegajo zelo dobre rezultate tudi v tujini.

Dogodek je po mnenju organizatorjev odlična priložnost za ogled mačk, ki jih drugače ni mogoče videti.

Obiskovalci bodo lahko videli različne pasme mačk v pisanih barvnih odtenkih, in sicer od enobarvnih do večbarvnih, progastih, pikastih ali brez vzorca, od dolgodlakih do tistih brez dlake.

Priznanja za najboljše
Začelo se je ob 10. uri, ko se je začelo večurno ocenjevanje mačk po posameznih kategorijah in vzporedno izbor najlepših muc za končno popoldansko tekmovanje najlepših muc v posamezni barvi, ki bo ob 16. uri. Takrat bodo izbrali najlepša odrasla aktivnega samca in samico, najlepša kastrirana samca in samico, najlepšega mladiča v starostnem razredu od sedem do deset mesecev, in mladička v starostnem razredu od štiri do sedem mesecev, v vsaki od štirih tekmovalnih kategorij.

Danes bodo za obiskovalce prvič organizirali podrobnejšo predstavitev nekaterih pasem iz vseh štirih skupin. V nedeljo pa bo potekala podelitev priznanj lanskim zmagovalkam prvenstva Zveze felinoloških društev Slovenije.

Razstava bo med drugim priložnost za stik z vzreditelji in lastniki mačk, pri katerih se je mogoče pozanimati o posebnostih in značilnostih posameznih pasem. Na njej bodo dostopne informacije o širši oskrbi mačk in življenju z njimi, so še zapisali organizatorji. Prav tako bodo organizatorji k predstavitvi povabili društva za zaščito in varstvo živali.