Pritlikave marmozetke tehtajo nekaj več kot 100 gramov. Foto: EPA
Pritlikave marmozetke tehtajo nekaj več kot 100 gramov. Foto: EPA

"Zaradi političnega položaja savdske oblasti niso izdale dovoljenja za uvoz opic," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal predstavnik švedskega živalskega vrta Jonas Wahlström.

Savdska Arabija je četverici pritlikavih opic, ki so bile iz Švedske namenjene v živalski vrt pri Riadu, prepovedala vstop, zato za zdaj ostajajo na Švedskem. Štiri opice, znane kot pritlikave marmozetke, so se v živalskem vrtu v kraju Skansen skotile pred letom dni.

Spor med Švedsko in Savdsko Arabijo je izbruhnil pretekli mesec, ko je slednjo zmotil govor švedske zunanje ministrice Margot Wallström, v katerem je kritizirala stanje človekovih pravic v Savdski Arabiji. Švedska je končala vojaško sodelovanje z arabsko državo, Riad pa je odpoklical svojega veleposlanika v Stockholmu in med drugim nehal izdajati poslovne vizume.

Odnosi naj bi se po zagotovilih švedskih predstavnikov spet normalizirali in zalivska monarhija naj bi v kratkem ponovno začela izdajati vizume.

"Je nekoliko komično. Morali bomo počakati, da švedskim poslovnežem spet začnejo izdajati vizume. Mogoče pa tudi opice potrebujejo vizume," je menila Margot Wahlström.