Na Ptuju pustno vzdušje vlada že od 22. februarja. Foto: BoBo
Na Ptuju pustno vzdušje vlada že od 22. februarja. Foto: BoBo

S pokopom pusta in vrnitvijo oblasti županu se bo že danes končalo tradicionalno, 54. kurentovanje na Ptuju, kjer je zadnje dni prestoloval princ karnevala.

Spadate med navdušence nad pustom ali se maškar bojite?

Na pustni povorki v Celju bo na pustni torek sodelovalo več kot tisoč otrok iz celjskih vrtcev in osnovnih šol. V okviru Istrskega karnevala bodo v Izoli pripravili povorko kar 600 otrok iz tamkajšnjih osnovnih šol. Pust v slovenski Istri se bo sicer poslovil v sredo, ko bodo na Belem Križu že 53. uprizorili pokop pusta.

V Mariboru, kjer pustovanje danes pripravlja Zveza prijateljev mladine, bodo dopoldanski del prav tako posvetili najmlajšim z rajanjem za male šeme na Trgu Leona Štuklja. Popoldne pa bo sledila pustna stand up zabava z Vinkom Šimkom.

Pustovanja danes pripravljajo še v Ormožu in Kamniku, kjer bosta potekali tradicionalni povorki, veselo pa bo tudi v Ajdovščini in Postojni.

V nekaterih krajih so na pustni torek zjutraj šli po vasi kosci in orači, po navadi so bili to otroci, ki so šli nato v šolo. Tradicijo oranja in sejanja bodo tako na primer v okviru tradicionalne Šelmarije in programa Prforcenhausa obnovili v Kostanjevici na Krki ter tudi v Dobovi.

PROGRAM PUSTNIH PRIREDITEV PO SLOVENIJI

10.00 pustna povorka po celjskih ulicah, na kateri sodeluje več kot 1.000 otrok; Trg celjskih knezov, Celje

10.00 otroška Istrska pustna povorka, predaja oblasti in rajanje; Park Pietro Coppo, Izola

15.00 sprevod Laufarjev po ulicah; Cerkno

15.00 tradicionalno pustovanje na ulicah Postojne; Postojna

17.00 tradicionalna pustna povorka v Kamniku od Šutne do Glavnega trga; Kamnik

17.00 veliko otroško pustno rajanje; Rdeča dvorana, Velenje

18.00 študentsko pustovanje pod ogrevanim šotorom v Rožni dolini; Ljubljana

21.00 tradicionalni pustni Fašenk fest!, ki ga organizira Študentski svet Univerze v Mariboru; Univerzitetni center Leona Štuklja, Maribor