Za Mitterranda ločitev ni prišla v poštev, ker se je bal za svojo kariero, čeprav je Pingeotovi leta 1970 prisegel
Za Mitterranda ločitev ni prišla v poštev, ker se je bal za svojo kariero, čeprav je Pingeotovi leta 1970 prisegel "absolutno, strašno, dokončno" ljubezen. Foto: AP
Mazarine Pingeot
Zdaj 41-letna Mazarine Pingeot je molk prekinila leta 2010 s knjigo Bouche Cousue (Moja usta so zapečatena), v kateri opisuje svojo mamo kot "junakinjo filma, ki ga ne bo nikoli nihče videl". Foto: Reuters

Za njuno razmerje, v katerem se jima je rodila hči Mazarine, so vedeli vsi, a šele zdaj bo razkrita gorečnost njune ljubezni, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Ljubil te bom do svojega konca," je Mitterrand zapisal v enem od več kot 1200 pisem, namenjenih skoraj 30 let mlajši Pingeotovi. "Občutki, ki jih nisem poznal, so se vzbudili ob tebi," ji je sporočil.

Razmerje je bilo javna skrivnost za novinarje, ki so spremljali Mitterrandov predsedniški mandat v letih 1981-95, vezalo jih je dosledno upoštevanje nenapisanega francoskega pravila o spoštovanju zasebnosti javnih oseb.

Lettres a Anne (Pisma Anni), 1962-1995 bodo ugledala luč več kot 20 let po njegovi smrti in pet let po smrti njegove žene Danielle, s katero je imel sinova Jeana-Christopherja in Gilberta. Pisma je za objavo prepisala Pingeotova, dopisovanje pa je vzbudilo pozornost ne le z erotičnostjo, ampak tudi literarno kakovostjo.

Ljubezen kot v filmu
Prvo pismo, napisano 19. oktobra 1962, spremlja knjiga grškega filozofa Sokrata, naslovljeno pa je bilo na gospodično Pingeot, takrat staro 19 let. Takrat 46-letni senator in nekdanji minister je napisal, da bo ta knjiga opomnik na skupne ure, ki sta jih preživela poleti. Spoznala sta se namreč poleti v obmorskem letovišču na jugozahodu Francije.

Za Mitterranda ločitev ni prišla v poštev, ker se je bal za svojo kariero, čeprav je Pingeotovi leta 1970 prisegel "absolutno, strašno, dokončno" ljubezen. Deset let kasneje je z občutkom krivde priznal: "Nisem te dovolj ljubil, tebe, ki te ljubim tako zelo."

Število pisem se je zmanjšalo, ko je Mitterrand v letu 1981 postal predsednik, verjetno zato, ker je lahko več časa preživel z ljubico in njuno hčerko Mazarine.

Zdaj 41-letna Mazarine Pingeot je molk prekinila leta 2010 s knjigo Bouche Cousue (Moja usta so zapečatena), v kateri opisuje svojo mamo kot "junakinjo filma, ki ga ne bo nikoli nihče videl".