Najsrečnejše je življenje na Danskem, sledijo Norveška, Švica, Nizozemska in Švedska. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Najsrečnejše je življenje na Danskem, sledijo Norveška, Švica, Nizozemska in Švedska. Foto: freedigitalphotos.net

Poročilo, ki so ga Združeni narodi izdali v sodelovanju z inštitutom Earth Univerze Columbia iz ZDA, je tako pokazalo, da so najsrečnejše države na svetu poleg že omenjenih Danske in Norveške še Švica, Nizozemska in Švedska. Celotna lestvica zajema 156 držav, povsem na dnu pa so se znašle države podsaharske Afrike - Ruanda, Burundi, Srednjeafriška republika, Benin in Togo.

Slovenija se je znašla 44. mestu, pri čemer je na lestvici od nič do deset zadovoljstvo njenih prebivalcev ocenjeno z oceno 6,060. Tik pred Slovenijo je sicer na lestvici Japonska, takoj za njo pa Italija.

Avstrija daleč pred Slovenijo
Med drugimi državami iz soseščine se je najvišje uvrstila Avstrija, ki je na visokem osmem mestu, Hrvaška je na 58., Madžarska pa na 110. mestu. Kanada se je uvrstila na 6. mesto, Avstralija na 10., sledi Izrael na 11. mestu in Mehika na 16., ZDA so 17., Velika Britanija je 22. Nemčija je 26., Rusija 68. in Kitajska 93. najsrečnejša država na svetu.

Svet malce srečnejši, a ne povsod
Raziskava, na podlagi katere je bila sestavljena lestvica, je bila opravljena med letoma 2010 in 2012, letošnje poročilo pa sledi lanskemu, ki je bilo prvo tovrstno. Raziskovalci sicer ugotavljajo, da je v zadnjih petih letih svet postal malenkost srečnejši in boljši prostor za življenje, a se tako gospodarski kot tudi politični pretresi močno poznajo na blaginji prebivalcev nekaterih držav. Zaradi vpliva gospodarske krize so tako močno padle ocene sreče v Grčiji, Italiji, na Portugalskem in v Španiji.

Raziskovalci pri tem opozarjajo, da je stopnja sreče odvisna od veliko več dejavnikov kot zgolj od višine prihodkov. Najbolj so se namreč ocene sreče v državah znižale zaradi zmanjšanja občutka svobode sprejemanja ključnih odločitev v življenju, pomemben dejavnik pa je tudi duševno zdravje, izpostavljajo.

V Sloveniji se je sicer ocena sreče v primerjavi z raziskavo, opravljeno v letih od 2005 do 2007, v obdobju 2010-2012 dvignila za 0,249 točke, še kaže poročilo.