Nova podoba Dnevnika na TV SLO 1 je videti tako. Foto: MMC RTV SLO
Nova podoba Dnevnika na TV SLO 1 je videti tako. Foto: MMC RTV SLO
Dnevnik
Od danes ima Dnevnik (pa tudi druge informativne oddaje) novo podobo. Vam je všeč? Foto: MMC RTV SLO
TV Dnevnik skozi čas
Nekoč črno-bel, danes barven, nekoč s filmskega traku, danes v v moderni ločljivosti. Foto: MMC RTV SLO

Skozi desetletja je predvsem starejši Dnevnik zamenjal kar nekaj grafičnih podob (t. i. scen), spreminjale pa so se tudi uvodne špice. Nazadnje sta se oddaji Dnevnik in Odmevi "preoblekli" pred dobrimi petimi leti (januarja 2007), zdaj pa je spet čas za spremembo.

Pred dnevi, natančneje 15. aprila, je sicer minilo 44 let od prvega TV Dnevnika, zato smo na MMC-ju sklenili malce pobrskati po arhivu in vam uporabnikom ponuditi sprehod skozi desetletja najstarejše informativne oddaje v Sloveniji.

"Radijski" začetek
Novice prve informativne oddaje na slovenski televiziji (in dolga leta edine), ki je bila predvajana 15. aprila 1968 ob 20. uri, sta gledalkam in gledalcem posredovala radijska voditelja Vili Vodopivec in Marija Velkavrh. Že to, da sta prvi Dnevnik vodila radijska napovedovalca, nakaže največjo razliko v primerjavi z današnjo osrednjo informativno oddajo nacionalne televizije: tedaj so informacije posredovali na "radijski" način - torej, brez slike, ilustracij in podobnih "podrobnosti", brez katerih si danes televizijske oddaje ne znamo niti predstavljati.

Še največ "grafike" je bilo mogoče videti v vremenski rubriki. Kot pričajo fotografije s snemanje ene prvih oddaj, so "tablo" Slovenije in Jugoslavije preprosto narisali in jo "opremili" s simboli za razne vremenske pojave.

Po desetih letih so prišle barve
Deset let so Slovenke in Slovenci TV Dnevnik lahko spremljali le v črno-beli tehniki (prvo oddajo so na primer posneli še na filmski trak), leta 1978 pa je z novo zgradbo, kjer RTV Slovenija domuje še danes, prišla tudi barvna tehnika. Scenska postavitev se nato z leti ni kaj dosti spreminjala, se je pa zato sestava oddaje - vse pomembnejše mesto je namreč zavzemala slika, pojavljale so se tudi prvi zmetki grafike (t. i. ilustracije), vse manj informacij (okoli 25 odstotkov) je bilo samo prebranih.

Skozi leta in desetletja se je za tisto legendarno mizo zamenjalo kar nekaj dnevniških obrazov - od že omenjenih Vilija Vodopivca in Marije Velkavrh do Jureta Pengova, Jerneja Pikla, Janeza Kranjca, Eve Janc, Milanke Bavcon, Slobodana Kaloperja, Ajde Kalan in številnih drugih. Ne smemo pa pozabiti niti na legendarnega "Ostanite še naprej z nami in na svidenje" Janeza Čučka.

Najpomembnejša tema prvega Dnevnika: Tito prispel v Mongolijo
Prvi TV Dnevnik je nastal pol leta pred predvidenim datumom, predvsem na prigovarjanje takratnega predsednika slovenske vlade Staneta Kavčiča, začel pa se je z nagovorom direktorja Televizije Dušana Fortiča. Najpomembnejša tema prve dnevnoinformativne oddaje v slovenščini je bila obisk predsednika Tita v Ljudski republiki Mongoliji, poročali pa so tudi o pogovorih predsednika skupščine Socialistične republike Slovenije Sergeja Krajgerja s kmetijskimi proizvajalci o reformah in pomenu kmetijstva.

Gledalci so med drugim lahko izvedeli še, da so bile cene v preteklem mesecu (marcu) v primerjavi z istim mesecem leta prej višje za 2,6 odstotka, da so bili gospodarski rezultati leta 1967 najboljši v zadnjih dveh desetletjih, torej od konca druge svetovne vojne, in da Jugoslavijo v hitrosti gospodarske rasti prekaša le Japonska. Nekaj minut so namenili tudi slovesnosti ob dnevu železničarstva (in njihovim zaslugam v boju za delavske pravice in utrjevanje samoupravnih odnosov).

Dnevnik - pomemben predvsem za narodno zavest
"Te slovenske oddaje so za nas izredno važne in pomenijo za nas obogatitev naše narodne zavesti," je pred desetletji o prvem Dnevniku dejal politik in kulturnik Josip Vidmar. Prvi urednik Dnevnika, Tugo Klasinc, je ob 30-letnici prve oddaje poudaril, da je bila to takrat velika stvar in da je oddaja zbudila veliko pozornosti, snemalec Vlado Šerc pa se je spominjal, da so bile tisti večer in še nekaj dni pozneje ob 20. uri ulice dobesedno prazne, saj so vsi, ki so imeli to možnost, gledali Dnevnik.


Spodaj si lahko ogledate nekaj posnetkov iz prvih let nastajanja TV Dnevnika, nekaj uvodnih špic in napovednike za nekdanje oglase - EPP. Ogledate si lahko tudi napoved prvih "Odmevov" in nekaj fotoutrinkov snemanja prvega Dnevnika, 15. aprila 1968. Vir fotografij in videoposnetkov je Arhiv RTV Slovenija.

Napovednika nove podobe informativnih oddaj

Utrinki iz prvih let predvajanja TV Dnevnika (prispevki in posnetki snemanj) brez zvoka

Špice TV Dnevnika skozi čas

Danes Oglasi, nekoč EPP (špice)

Vremenska napoved iz leta 1989

Tomaž Terček napove prve "Odmeve"